Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-07-2010 13:30:48
Elektronica & TV

Onweer/ bliksem inslag

Gerard55 schreef op zaterdag 17 jul 2010, 10:34: inductie ontstaat als gevolg van een magnetisch veld en dat is door afscherming tegen te houden.ik neem aan dat je bedoelt: "dat is door afscherming niet tegen te houden.", dan klopt hetals je de zwarte draad (schakeldraad) in een lichtinstallatie neemt terwijl de bruine draad (fase draad) stroom voert, dan ontstaat er door het opgewekte magnetische veld een inductiespanning in de schakeldraad.dit is niet helemaal juist. inductie ontstaat hier alleen als er een stroom loopt, niet door spanning. wat hier gebeurt is het volgende: de twee koperdraden met isolatie ertussen vormen een condensator. onder wisselspanning wordt die dus minimaal geleidend. hoe hoger de frequentie hoe meer stroom zal gaan lopen.

met een duurdere multimeter (met capaciteitsmeting) is dit 'condensatoreffect' mooi te gebruiken om een breuk in een ondergrondse kabel te localiseren. knip een kabel maar eens door in 2 stukken en meet van beiden eens de capaciteit. je kunt dan vrij nauwkeurig berekenen hoe lang beide einden zijn. hoe beter de kwaliteit van de kabel deste nauwkeuriger de lengte te meten is.

normaal hoort overigens de schakeldraad met de nuldraad naar de lamp te lopen, zodat de lamp alleen onder spanning staat als het licht ingeschakeld is, dus zwart en blauw, ipv zwart en bruin.