Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hendrikbos
hendrikbos - 16-08-2010 16:16:43
Huishouden & Energie

Stoelen schuiven slecht over parket

Hallo famblack,

ik heb al tientallen jaren parket en weet het één ander van viltplakken onder de meubelstukken ;)
het probleem die jij schetst, is voor mij een duidelijke indicatie dat het oppervlak van het parket niet erg meewerkt.
de oorspronkelijke gladde lak toplaag zal zeker niet de oorzaak zijn (wat is de oorspronkelijke afwerklaag?) maar het onderhoudsmiddel waarmee je de vloer hoogstwaarschijnlijk behandeld.
een parketonderhoudsmiddel laat altijd een (relatief zacht) laagje achter. wanneer je nu met een stoel over het parket (onderhoudslaagje) schuift, komt wat van het onderhoudslaagje los en gaat in het vilt zitten. de gladheid van de oorspronkelijke afwerklaag is veel hoger dan die van de afwerklaag en zeker in een situatie dat deze er afgestroopt wordt en het vilt verstopt en deze wat stroef wordt.
het kan niet anders zijn dan dat je onderhoudslaag je parten speelt. je kunt dit alleen oplossen door de overtollige en veel te dik geworden onderhoudslaag te verwijderen.
probeer eens een stukje van je parket te reinigen van overtollig onderhoudsmateriaal, en daarna weer glad afwerken met onderhoudsmiddel of juist helemaal niet meer, en goed laten drogen. ik ben zeer benieuwd naar het resultaat.

ik gebruik zelf geen onderhoudsmiddel voor het (gelakte) parket. ik zuiger deze alleen. er wordt ook nooit met schoenen over het parket gelopen. dat scheelt enorm in slijtage, maar ook wat hygiëne betreft.

wat betreft de opmerking van de winkel: dat het komt omdat de poten niet vlak met de vloer lopen is ten dele juist. wanneer de onderkant van de stoelpoot wat schuin loopt, dan krijg je een puntbelasting waarmee het vilt met grotere kracht in de onderhoudslaag gedrukt wordt, waardoor deze er nog sneller vanaf komt en het betreffende stukje vilt verstopt. hoe groter het oppervlak waarover de druk van de stoel verdeeld wordt des te gunstiger is het voor de levensduur van het vilt.

de vilt stukjes onder stoelpoten ook regelmatig schoonborstelen met een harde oude tandenborstel. dit doen weinig mensen, maar ook z'n stukje vilt heeft onderhoud nodig om te kunnen blijven glijden over het parket. wel direkt opzuigen hè wanneer je het vilt borstelt -ook al zie je niets op het parket liggen.

succes! en laat eens horen hoe het verlopen is.

met vriendelijke groet.
hendrik bos