Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 15-10-2010 22:49:06
Geldzaken & Recht

Deurwaarderskosten en de rechtzitting

En hoe weet jij dit? in de regel gaan de gerechtsdeurwaarders eerst naar hun kantoor toe en beginnen aan de eind van de ochtend met hun werkzaamheden buiten de deur.

en hoe ik dat weet? ik heb tijdelijk een achterneef een tijdje onderdak gegeven als kamerhuurder. vanaf het moment dat deze op mijn adres ingeschreven stond, heb ik in hele korte tijd kennisgemaakt met (volgens mij alle in deze omgeving werkende) deurwaarders van 08.00 uur tot 1530 uur. ik weet het dus gewoon uit de praktijk, niet uit de theorie. dus in de regel (theorie) gaan niet alle deurwaarders eerst naar kantoor en aan het eind van de ochtend hun werk buiten de deur doen.

argument van diverse deurwaarders voor het vroege tijdstip: 's ochtends tref je ze vaak nog thuis, overdag zijn ze gevlogen. dan kan ik het wel in de bus gooien, maar ik geef ze liever zelf af, dan kunnen ze niet beweren dat ze hem niet hebben ontvangen.

een deurwaarder is niet verplicht om telefonisch contact op te nemen met z'n kantoor voordat hij aanbelt om een dagvaarding te betekenen om tot op het laatste moment te controleren of er misschien nog betaald is. de schuldenaar is betalingstermijn gesteld en die is al lang overschreden, want er zitten een aantal dagen tussen het einde van de termijn en de dag van betekening van de dagvaarding.

schuldenaar heeft in de tussentijd taal noch teken laten horen en daarom heeft de deurwaarder het volste recht om tot actie over te gaan. na de betekening van de dagvaarding is de uitstaande schuld toegenomen met de gemaakte kosten voor dagvaarding. ook die kosten zullen door de schuldenaar betaald moeten worden. doet hij dat niet, dan is de totale vordering niet betaald. laat hij ook nog eens niets van zich horen, dan gaat de deurwaarder gewoon verder met het werk en komt er een rechtszitting. de deurwaarder is geen kindermeid, die achter een schuldenaar moet aanlopen/oppassen.

ik weet niet op wat voor tijdstip het geld overgemaakt is. wat ik wel weet, is dat het beter is om te wachten tot een uur of 9 (op aanraden van de bank) om alle mutaties van de vorige dag binnen te hebben.

de buitengerechtelijke kosten kunnen verworpen worden door de kantonrechter nu immers te weinig is gedaan om de vordering binnen te halen in de buitengerechtelijke fase en de door eiser´s incassogemachtigde verzonden brieven dienen te worden beschouwd als inleiding op de procedure en derhalve binnen de proceskostenveroordeling dienen te vallen.

wat is er dan bekend van het voortraject. herinneringen, aanmaningen etc.?

[kantonrechters verwerpen al heel snel tegenwoordig de buitengerechtelijke kosten]

als de kosten vallen binnen de door de kantonrechters gehanteerde regels van voorwerk ii, worden die kosten gewoon goedgekeurd. als er allerlei fantasiekosten in rekening gebracht worden, dan worden die terecht verworpen. maar daar zal een deurwaarder zijn vingers niet aan branden, die weet wel beter.

vladja