Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vanden bosch
vanden bosch - 16-10-2010 13:31:25
Geldzaken & Recht

Deurwaarderskosten en de rechtzitting

[quote=vladja schreef op vrijdag 15 okt 2010, 22:49]
[kantonrechters verwerpen al heel snel tegenwoordig de buitengerechtelijke kosten]

als de kosten vallen binnen de door de kantonrechters gehanteerde regels van voorwerk ii, worden die kosten gewoon goedgekeurd. als er allerlei fantasiekosten in rekening gebracht worden, dan worden die terecht verworpen. maar daar zal een deurwaarder zijn vingers niet aan branden, die weet wel beter.

vladja




dat je geen kennis hebt van de huidige rechtspraktijk is mij wel duidelijk.

even een praktijkvoorbeeld:
in de dagvaarding stond vermeld:
buitengerechtelijke kosten
6.1. daar betaling voordat gedaagde naar de huurcommissie ging ondanks aanmaningen uitbleef, heeft eiser de vordering ter incasso in handen gesteld van haar gemachtigde. gemachtigde heeft gedaagde verschillende malen tot betaling aangemaand. gemachtigde heeft verder de volgende incassowerkzaamheden verricht: de verstrekte gegevens zijn in de administratie verwerkt, de gegevens van gedaagde zijn geverifieerd, er is overleg met eiseres gevoerd over de te volgen incassostrategie en de verhaalbaarheid van de vordering is onderzocht.

bovenstaande werkzaamheden zijn aan te merken als verrichtingen anders dan die ter voorbereiding en ter instructie van de zaak. ter zake van het vorenstaande is eiseres aan haar gemachtigde kosten verschuldigd;

6.2. de buitengerechtelijke kosten bedragen € 178,50 inclusief b.t.w. ingevolge rapport voorwerk ii;

waarna de kantonrechter notabene in het verstekvonnis -dus zonder enig weerwoord van de gedaagde- concludeerde:
de eisende partij heeft een bedrag aan buitengerechtelijke incassokosten gevorderd. voor de verschuldigdheid van buitengerechtelijke incassokosten dient te worden gesteld en onderbouwd op grond waarvan deze verschuldigd zijn en voorts dat genoemde kosten daadwerkelijk zijn gemaakt.
daarbij hanteert de kantonrechter conform het rapport voorwerk ii het itgangspunt dat het moet gaan om verrichtingen die meer omvatten dan een enkele (eventueel herhaalde) aanmaning, het enkel doen van een schikkingsvoorstel, het inwinnen van eenvoudige inlichtingen of het op gebruikelijke wijze samenstellen van het dossier.
de eisende partij heeft niet of onvoldoende gesteld, gespecificeerd en/of onderbouwd dat de gevorderde buitengerechtelijke kosten daadwerkelijk zijn gemaakt en/of moeten worden aangemerkt als buitengerechtelijke kosten, reden waarom de kosten waarvan de eisende partij vergoeding vordert, moeten worden aangemerkt als betrekking hebbend op verrichtingen waarvoor de proceskostenveroordeling wordt geacht een vergoeding in te sluiten. de kantonrechter zal dit onderdeel van de vordering afwijzen.


nu jij weer vladja