Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 14-01-2011 10:43:09
Geldzaken & Recht

Erfenis

Patio,
in een testament zal ook niet zo snel iets over legitieme portie staan. enige uitzondering daarop is wanneer een of meerdere kinderen tot erfgenaam benoemd ter grootte van hun legitieme portie of daarvoor een legaat krijgen. dat kan soms fiscaal handig zijn. de legitieme portie is namelijk een wettelijke bepaling waarnaar dus niet verwezen hoeft te worden.

als in het testament niets staat over een inbrengverplichting van schenkingen, dan zijn de schenkingen gewoon schenkingen en geen voorschotten op de erfenis. de ontvangers van de schenkingen mogen die dan gewoon houden en bij de afwikkeling van de nalatenschap hoeft daar geen rekening mee gehouden te worden.

uit een eerdere bijdrage van jou begreep ik dat zoon alleen mag schenken als ieder hetzelfde krijgt. als zoon dus schenkt, ontstaan er geen scheve verhoudingen. zoals al vermeld zorgt de volmacht er niet voor dat moeder zelf niets meer mag. zij kan nog steeds schenken wat en aan wie ze maar wil. heb je je twijfels over de geestelijke gezondheid van moeder, dan zul je toch aan een bewindvoerder moeten.

en uiteraard moet op het moment dat moeder overleden het dan aanwezig vermogen door 4 gedeeld worden. uiteraard doen dan de 2 kinderen die meer schenkingen hebben gehad ook gewoon mee. zij zijn immers ook voor 1/4e erfgenaam. dat staat helemaal los van de schenkingen.

deze situatie is trouwens wel het kruit voor het kruitvat waarop "familieruzie/boedelruzie" met hoofdletters opgeschreven staat. alleen het lontje moet er nog in.