Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

defries
defries - 02-02-2011 13:40:58
Huishouden & Energie

Tochtende dubbele ramen

De tip van erik008 gaat over hr glas. niet elk isolerende beglazing is hr glas, zeker het oudere niet, dat schiet dus niet op, zeker niet daar de vraag over tochtverschijnselen gaat.
het is wel prettig te weten hoe oud het glas is en hoe het geplaatst is, zit het in een houten kozijn?
wordt tocht in dit geval niet verwart met kouval. onder koude omstandigheden buiten is er altijd aan de binnenzijde van het venster zgn kouval, de koude lucht voor het venster zakt naar beneden zogezegd.
een lekkende spouw in het isolerend glas zal niet snel tot tocht leiden (dan moet het gat wel behoorlijk zijn.
het meest waarschijnlijke is, dat het houten kozijn niet tochtdicht op het metselwerk aansluit, een veel voorkomende fout, ook bij nieuwbouwwoningen (niet elke metselaar werkt zorgvuldig tegen de kozijn konstruktie aan. een oplossing kan zijn het kozijn aan de binnenzijde opnieuw aftimmeren en deze voorzien van tochtband dan wel kit, zodat dit (redelijk) luchtdicht is.
een volgende mogelijkheid is al eerder aangedragen, het glas zit niet meer luchtdicht in de sponningen van het houten kozijn - opnieuw kitten.
als het glas al oud is en het kozijn niet al te best, dan kan volledige vervanging een afdoende oplossing geven, maar dat kost het e.e.a.
veel succes 'caky'.