Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 20-05-2011 13:23:32
Huishouden & Energie

Stand by

Het grootste gevaar bij condensatoren is de capacitor plague.
er worden soms slechte condensatoren gemonteerd, die kunnen gaan lekken.
de condensatoren zijn wel zodanig geconstrueerd dat ontploffen niet mogelijk is.

in de meeste moderne beeldschermen is nog wel een redelijk hoge spanning nodig , zolang daar nog de achtergrondverlichting met tl-lampen in gebruikt wordt. tegenwoordig komt achtergrond met led verlichting steeds meer in gebruik en dan is die hogere spanning niet meer nodig.

een tv in standby is zo goed als spanningsloos en wordt ook niet warm en gebruikt dus ook zeer weinig stroom, veel minder dan de oude beeldbuis tv.

het weglaten van een hoofdschakelaar zorgt ervoor dat de tv niet gemakkelijk op een verkeerde manier kan worden uitgezet. de moderne tv is namelijk net een pc (maar dan niet met windows, maar met linux). het operating systeem moet tijd hebben om de boel netjes af te sluiten. bij het opstarten is er een splash screen, net als bij de pc, waarin meestal de naam van de fabrikant getoond wordt. ook al heeft de tv beeld en geluid, dan nog reageert de tv meestal nog niet direct op de afstandbediening. pas als de tv (linux) helemaal is opgestart werkt alles weer. het zou daarom ook niet gewenst zijn om de tv tussentijds al weer uit te zetten met een hoofdschakelaar.

zet daarom dus een eventuele snoerschakelaar niet te snel uit, maar wacht tot de tv eerst op de normale manier, uit is in de "standby" stand. dit is eigenlijk geen standby, maar de tv is eigenlijk zo goed als uit, net als bij de uit-stand van een pc..

wanneer de tv aan is, bereikt deze een duidelijk verhoogde temperatuur en worden bepaalde onderdelen zelfs behoorlijk warm.
door deze temperatuurwisselingen kunnen beschadigingen optreden in de solderingen van de onderdelen op de printplaat. ook kunnen de condensatoren sneller stuk gaan doordat ze te warm worden omdat ze te dicht bij een warm wordend onderdeel gemonteerd werden.

de kans op brand is echter zeer gering.
laptops, mobiele telefoons, ipad's enz. zijn eigenlijk gevaarlijker vanwege de li-ion batterij die zou kunnen ontploffen. regelmatig worden bepaalde series li-ion batterijen om die reden door de fabrikant teruggeroepen, omdat de beveiliging onvoldoende is gebleken.