Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ev
eversteegt - 20-05-2011 22:48:40
Huishouden & Energie

Stand by

[quote=freya schreef op vrijdag 20 mei 2011, 12:46]
@foefr:

je kunt mijn opmerking over het defect raken van apparaten bij uit- en inschakelen wel onzin vinden, maar toch zijn dát juist de momenten waarop apparaten vaak (dus niet altijd) stukgaan. bij een apparaat in 'standby' staat de voeding gewoon onder spanning en blijven de condensatoren dus opgeladen. schakel je het apparaat geheel uit, dan lopen die condensatoren dus geheel leeg en als je een beetje verstand van elektronica hebt, dan weet je dat een condensator de grootste klap (de laadstroom) te verduren krijgt wanneer deze van volledig leeg, opgeladen wordt.
kortom, dat zijn dus ook de momenten waarop de kans op sneuvelen het grootst is. als jij verder je apparatuur helemaal uitschakelt, dan is dat natuurlijk prima, maar dat maakt niet dat mijn verhaal 'onzin' is.

freya



+1 hiervoor. hoewel misschien niet meer helemaal volgens het onderwerp, maar dit verhaal zal iedere beheerder van rekencentra in de ict beämen. computers/servers in datacenters draaien soms jaren onafgebroken en probleemloos. maar ooit komt een tijd dat een machine of een heel bedrijf toch verhuist moet worden. vervolgens blijkt op de nieuwe lokatie de server het ineens niet meer te doen wanneer hij aan de stroom wordt gehangen.

9 van de 10 keer is het dan de voeding (transformator) die stuk is.

nou zal dat met tv's en andere apparaten voor thuisgebruik nog wel meevallen. als er een 'mechanische' hoofdschakelaar aan de voorkant van het apparaat zit, dan mag je ook verwachten dat deze schakelaar zonder nadelige gevolgen voor het apparaat gebruikt kan worden (en anders zou de gebruiksaanwijzing het tegendeel heel duidelijk moeten vermelden).

computers gebruiken trouwens inderdaad ook nog stroom als ze 'uit' staan. echter, met de fatsoenlijke 80+ voedingen (zegt iets over de efficientie) van tegenwoordig is ook dat niet meer dan een watt of 2. bovendien is een computervoeding dus wel weer gevoelig voor om de haverklap laden en ontladen.