Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

freya
freya - 21-05-2011 15:34:37
Huishouden & Energie

Stand by


@wimmi20:

als die standbykiller pas na 5 minuten echt uitschakelt, dan heb je dat probleem met die ventilator inderdaad niet, maar als mensen na het op standby zetten van de tv m.b.v. zo'n stekkerdoos met schakelaar de tv helemaal uitzetten, dan heb je dat probleem dus wel.

en ongetwijfeld zullen er ook moderne tv's zijn zonder een ventilator, maar ik ben er van overtuigd dat er velen zijn die er wel één hebben. bij normaal tv gebruik hoor ik de ventilator ook niet. pas als ik de tv uitzet en met m'n oor naast de tv zit, kan ik hem heel zacht horen en 5 minuten later hoor je duidelijk een relais afvallen en is de tv stil. de ventilator is dan uitgeschakeld. een echte luchtstroom is ook bijna niet te voelen, maar de luchtstroom is voldoende om in 5 minuten tijd de overtollige warmte af te voeren.
en als fabrikanten het blijkbaar nodig vinden om een dergelijke ventilator in te bouwen en nog 5 minuten na te laten draaien, dan ben je wel verkeerd bezig als je als consument de tv na het op standby zetten de spanning er maar in z'n geheel afhaalt, toch?

en zoals ook al eerder aangegeven, een tv is tegenwoordig gewoon een stuk elektronica en niet (brand)gevaarlijker dan een wekkerradio die 24/7 aanstaat, dus uit oogpunt van veiligheid is het dus volkomen overbodig om de tv volledig spanningsloos te maken.

en uit energiebesparingsoogpunt is het ook nutteloos, want de huidige generatie tv's verbruiken in standby niet méér dan 0,2w of 0,3w en dan bespaar je op jaarbasis niet meer dan, laten we zeggen, een hele euro. ik weet niet wat zo'n standbykiller kost, maar als die €10 kost, dan verdient die zich dus pas na 10 jaar terug en daarna ga je pas echt verdienen. ja ja, wel €1,- per jaar.....

freya