Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

j.a.de witte
j.a.de witte - 22-05-2011 23:31:00
Huishouden & Energie

Stand by

Een oud maar héél leuk experiment;

vroeger in de begin periode dat er bij de telefoon een slinger en een dynamo zat die gedraaid moest worden om een telefoon verbinding te krijgen.

het experiment/spelletje was dan ook; leg de 2 koperen hulsen die elk met een draad van de telefoon generator verbonden zijn (normaal verbonden met de electronica v'd telefoon) en neem een grote kom met schoon water,leg ze daarin en óók bijv. 1 gulden,dan draaen aan de zwengel en wie dan met zijn blote handen de gulden dan uit het water kon halen werd de nieuwe eigenaar daarvan en had dus gewonnen !

maar...........................niemand lukte het !


omdat de wisselstroom v/d telefoon dynamo tijdens het draaien aan de zwengel een stroom deed lopen dóór het water en wie zijn/haar hand erin stak kreeg door die stroom spierkramp waardoor de hand verkrampte en dus niks meer deed !

als kleine en nieuwsgierige jongen heb ik dat toen veel met mijn vriendjes met veel plezier gedaan,óók ouderen konden het meestal niet niet mits ze erg droge handen hadden.

een spelletje nog uit de 2e wereldoorlog.