Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 11-11-2011 13:16:03
Geldzaken & Recht

Hoge factuur

Robinde,

om een prijs voor arrangement vast te stellen moet de uitbater een berekening maken. als hij uitgaat van maar 4 drankjes per persoon en alle personen zijn vrij om te blijven drinken (de bar stopt niet na het inschenken van x-aantal drankjes) en nemen er 6 of 8 in de tijdsduur van het arrangement, dan heeft de uitbater een "verlies". hij moet meer drank schenken, dan hij doorberekend heeft in het arrangement (inkoopsprijs + bruto winst).

voor een receptie (kleine hapjes en dranken) is een vuistregel. het 1e uur x drankjes per persoon, het 2e uur meer dan x-drankjes, daarna stabiliseert dat. aantal mensen heeft "voldoende" vocht binnen (warmte, praten. toosten, lopen etc. geeft dorst) en een aantal mensen gaat de "doorzak"-richting op.

de vuistregel wordt beïnvloed door het tijdstip en wat vooraf ging, zoals: einde werktijd (lege maag en wel trek hebben in iets), na een (middag)maaltijd, of wordt er eerst koffie geschonken etc.

de vuistregel wordt ook beïnvloed door het soort publiek: bijv. stevige innemers (westfriesland), jong of oud, sociale achtergrond (voorbeeld: gereformeerden drinken minder dan katholieken, zonder te discrimineren) e.d.

als je kan, informeer eens met de gegevens, die je hebt, welke "vuistregel" er van toepassing is. wat een andere horecaffer inschat.

vladja