Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ta
tar - 25-11-2011 17:36:17
Huishouden & Energie

Houtkachels

Hoi ihe,

uw vragen:

"mag je houtkachels gebruiken in woonwijken?
wat moet ik hiertegen doen? kan moeilijk de buren vragen de kachels niet meer te branden".

ja, je mag houtkachels gebruiken in woonwijken. helaas wel en er komen er steeds meer bij want: zie onderstaande link:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/archief/article/detail/880626/2007/12/29/de-ramp-die-open-haard-heet-is-erger-dan-diesels.dhtml">open haarden en houtkachels

ja, als de buren niet goed kunnen of willen stoken, kunt u b.v. een klacht indienen bij de gemeente of de ggd.
via de juridische weg, kan zelfs een (tijdelijk) stookverbod worden opgelegd.

http://www.milieucentraal.nl/themas/thema-1/klimaat-en-milieuproblemen/gezondheid-en-milieu/stankoverlast/overlast-van-hout-stoken">problematiek houtkachels

algemeen:

mensen die weten hoe zij een (hoogrendement) houtkachel moeten stoken veroorzaken bijna geen overlast, want als u constant (veel) rook ruikt en uit de schoorsteen ziet komen zijn dit onverbrande houtresten die schadelijk zijn voor uw gezondheid.

(tevens vervuilen deze onverbrande houtresten het schoorsteenkanaal sneller dan normaal, zodat er extra zal moeten worden geveegd; wordt dit niet gedaan dan is de kans op een schoorsteenbrand groot en de verzekering zal erg moeilijk doen bij het uitkeren van de schade; of zelfs helemaal niets uitkeren).

een houtkachel moet je flink heet stoken voor een (bijna) volledige verbranding van het hout en zorgen voor veel toevoer van lucht; doe je dit niet dan krijg je rook en overlast; niet alleen slecht voor de gezondheid van de omwonenden maar ook slecht voor de gezondheid van de stoker zelf...

over een open haard heb ik het helemaal niet, want dat is in het dicht bevolkte nederland te triest voor woorden: open haarden zijn bijna altijd zeer vervuilend, zeer schadelijk en bijna alle warmte verdwijnt gewoon door de schoorsteen.

het verbranden van o.a. huishoudelijk afval, spaanplaat, geverfd en/of geïmpregneerd hout is ronduit crimineel en zorgt direct voor gevaar voor omwonenden en zelfs voor de stoker zelf.

daarom is het in nederland gewoon verboden om o.a. huishoudelijk afval, spaanplaat, geverfd en/of geïmpregneerd te verbranden in een houtkachel en/of open haard.
(een houtkachel is slechts en alleen ontworpen om droog en onbehandeld hout te verstoken).

groet,

p.s.

marscholl, hipppo en emmap geven aan hoe je goed kunt stoken: o.a heet stoken, niet tot het laatst hout erop en niet uitmaken, maar het vuur (gecontroleerd) uit laten branden.