Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

eenigma
eenigma - 09-12-2011 18:50:27
Geldzaken & Recht

Zorgtoeslag

Ik citeer even emile roemer vandaag:

"het sociaal cultureel programma (scp) deed onderzoek. nederland is na luxemburg het rijkste land van europa. moet je bedenken: we zijn het rijkste land van europa maar tegelijk het land waar we inmiddels wachtlijsten hebben bij de voedselbank."

bron: http://www.sp.nl/columns/772">column emile roemer 09-12-2011

er is helemaal geen reden waarom de armsten en meest kwetsbaren onder ons namelijk de chronisch zieken en gehandicapten met de laagste inkomens ieder jaar steeds meer moeten betalen aan de door hen benodigde zorg en steeds minder netto te besteden over houden. komend jaar gaat de boete op ziek zijn die eufemistisch de "eigen bijdrage" wordt genoemd weer met 50 euro omhoog, de zorgtoeslag gaat met 1 euro per maand omlaag van 70 naar 69 euro per maand en dus kost je ziek zijn je om te beginnen ruim 5 euro per maand extra bovenop de kosten die je al hebt welke niet vergoed worden. natuurlijk gaat de ziektekostenverzekering, waar je als chronisch zieke niet meer van kan veranderen omdat je dan niet meer voor de aanvullende verzekeringen in aanmerking komt bij een andere verzekeraar, (in mijn geval) ruim 9 euro omhoog dus dat is al totaal 14 euro per maand minder te besteden van weinig.

ik ben de afgelopen 2 jaar netto ruim 100 euro per maand omlaag gegaan omdat er zo gesneden is in de vergoedingen voor chronisch zieken, vergoedingen voor kosten die je niet uit vrije wil maakt maar uit noodzaak. sinds die bezuinigingsoperatie op de bijzondere aftrekposten van de belasting weet ik dat mensen ineens de helft of meer dan de helft niet meer vergoed krijgen dan daarvoor. kortom de kosten gaan omhoog en de inkomens blijven even laag waardoor je minder te besteden hebt en dat is niet fijn en mag best van gebaald worden en (even ;-)) over geklaagd worden.

maar als je kan relativeren ben je een stuk gelukkiger, dus persoonlijk kies ik ervoor te tellen wat ik wèl heb want dan tel ik me rijk in tegenstelling tot wie telt wat hij niet heeft want die telt zichzelf arm :-d

wat betreft de vraag van de topic starter ik ben er een voorstander van dat de zorgtoeslag, net als met de huurtoeslag al kan, direct naar de verzekering gaat zodat je het restant betaald. nu is het elke maand sappelen tot op de 20ste de zorgtoeslag wordt gestort (als het niet later is want dan is het ff afzien) om het laatste stukje maand rond te komen en vervolgens krijg ik m'n uitkering vlak daarna al op de 25ste. ik vind het met een klein inkomen prettiger en overzichtelijker alles in de laatste week van de maand en rond de eerste te betalen zodat ik goed kan zien hoeveel er die maand overblijft om van te leven.

ik denk dat het een goede zaak is als mensen met een minimumuitkering of inkomen niet de huurtoeslag of de zorgtoeslag zelf in handen krijgen maar deze dus direct wordt afgetrokken van de ziektekostenverzekering en de huur, dat voorkomt problemen omdat ze dan ook niet in de verleiding komen die toeslagen te gebruiken om vervolgens het ene gat met het andere te gaan dichten.