Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

eenigma
eenigma - 11-12-2011 11:54:47
Geldzaken & Recht

Zorgtoeslag

Het is mogelijk de huurtoeslag direct naar de verhuurder over te laten maken zodat je alleen nog het bedrag dat overblijft na aftrek van de huurtoeslag betaald. de meeste woningcorporaties/verenigingen doen dit, wat ook slim van hen is want zo krijgen ze in ieder geval nog iets binnen als de huurder niet meer betaald. de verhuurder is niet verplicht dit zo te regelen dus een kleine verhuurder kan het teveel administratieve rompslomp vinden en het daarom weigeren.

het is echter in de eerste plaats een keuze van de ontvanger of hij dit zo regelt, degene die de huurtoeslag ontvangt kiest ervoor deze naar zichzelf over te laten maken of naar zijn verhuurder en wat mij betreft schaffen we die keuze af. als iemand met een minimum in een noodsituatie het geld van de huurtoeslag namelijk gebruikt voor andere uitgaven kan de huur niet betaald worden die maand en zit je heel snel met een huurschuld want die ene maand achterstand haal je van je bijstand niet meer in, met alle gevolgen van dien.

aangezien huurtoeslag sowieso naar mensen met een laag inkomen gaat is het helemaal geen slechte zaak deze ook te helpen huurschuld te voorkomen door ze niet in de verleiding te brengen, het is de kat op het spek binden. iedereen kan wel gemakkelijk zeggen dat de huurtoeslag nu eenmaal niet bedoeld is om aan andere zaken uit te geven maar wie langdurig van een minimum rond moet komen weet uit eigen en andermans ervaring dat er vroeg of laat een noodsituatie is en als het geld dan op de bank staat wordt het gebruikt. ook na jaren ijzeren zelfbeheersing en discipline komt er altijd wel een keer zo een moment.

waar je echter niet bij kan, kan je ook niet uitgeven, ook niet als de nood heel hoog is. mensen willen niet altijd een ander om hulp hoeven vragen dat doen ze namelijk al vaak genoeg maar het is juist de behoefte om het zelf op te lossen die maakt dat men dan maar even van de huur of zorgtoeslag "leent". vervolgens is dit niet meer in te lopen en gaat men het ene gat met het andere dichten.

opvallend vind ik het ook dat mensen die een minimum inkomen hebben en de huurtoeslag naar zichzelf laten overmaken dit niet los willen laten en vaak lukt het ook niet meer omdat er hetzelfde probleem mee is als met de zorgtoeslag. je moet je rekeningen op een ander moment betalen als dat de toeslag binnen komt. de toeslag die later binnenkomt, nadat de rekeningen betaald zijn, wordt dan noodzakelijkerwijs als leefgeld gebruikt. het maakt de inkomsten en uitgaven minder overzichtelijk als deze op verschillende dagen van de maand plaatsvinden en niet iedereen is in staat het overzicht en het inzicht in wat men te besteden heeft dan te behouden.

neem mijn dyslectische en aan dyscalculie lijdende buurvrouw die haar bankafschriften elke week laat komen omdat ze het anders niet meer overziet en geen idee heeft welke rekeningen nu al betaald zijn en hoeveel leefgeld ze nog over heeft die maand. rekeningen worden afgeschreven tussen de 20ste en de 10de en de inkomsten in diezelfde periode bijgeschreven. als iedere euro telt en het inkomen tot op de cent wordt uitgegeven elke maand is er geen ruimte voor fouten terwijl ze juist dan gemakkelijk gemaakt worden.

informatieve docu van zembla over in armoede leven http://zembla.vara.nl/afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews[tt_news">=52467&chash=d59d66a812cbfa788433786936b30915]gezinnen zonder geld, uitzending 18 november 2011