Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ru
ruitenboer - 06-01-2012 00:27:44
Geldzaken & Recht

Hypotheekrenteaftrek beperken

Op zich is er niet heel veel mis met de aftrek.
ook huurders hebben recht op een betaalbare woning.
huurders denken vaak dat eigen woningbezit enorme voordelen oplevert maar ze vergeten gemakshalve even de jaarlijkse lasten en het onderhoud van de eigen woning.
bovendien betaald de koper in de grondprijs van zijn woning de lagere huurprijs van de (sociale) huurwoning. persoonlijk vind ik het een beetje absurd dat een gemeente 600 euro per vierkante meter vraagt voor een bouwkavel.

toen opa en oma hun huis kochten was de trend om zo snel mogelijk het bedrag omlaag te krijgen. dat deden ze gewoon en maakten gebruik van de ha-regeling waarvoor hij bedoeld was (het stimuleren van het eigen woningbezit). in de 80-er jaren veranderde dat. banken leenden voor bijna geen rente van de centrale banken. ze bedachten dat als je mensen opzadelde met het verhaal dat je beter niet kon aflossen ze zelf 400% winst op dat geld van de centrale banken konden maken gedurende 30 jaar.
(overigens is dat kunstmatige laag houden van de rente waarmee banken bij de centrale banken kunnen lenen ook de reden dat we zo'n lage rente voor ons spaargeld krijgen en de lage dekkingsgraad van de pensioenfondsen).

je zou dus een regeling kunnen bedenken waarbij je wel recht hebt op aftrek maar dan alleen als je per periode van 5 jaar minimaal bv 20% aflost. op zich hoeft de koper daar niet eens veel last van te hebben. het zal wel zeer doen bij de banken.

bovendien zou een bovengrens kunnen stellen aan de hypotheek.
persoonlijk lijkt mij de prijs van de gemiddelde woning (ruim 250.000 euro) een redelijk grens. je mag wel meer, maar over het meerdere geen aftrek meer.