Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-05-2005 22:31:05
Huishouden & Energie

Stinkende vaat

er zijn een aantal mogelijkheden:


er is onvoldoende (of geen) beluchting (dus niet: ontluchting) van het buizenstelsel van het riool waarop je de vaatwasser hebt aangesloten. misschien is er zelfs een wc op een lager niveau aangesloten. daardoor ontstaat bij snel wegspoelend water erboven een onderdruk, waardoor de syphons van je vaatwasser en/of je fonteintje leeggetrokken kunnen worden en er een open verbinding met het riool ontstaat. dat gebeurt niet altijd, hetgeen een verklaring voor het wisselende karakter van de stank kan zijn.

als het een oud huis is kun je dat vaak zelf verhelpen: je moet op een hoog punt van dit gedeelte van je riolering een buis op het riool aansluiten en naar buiten (bijvoorbeeld door het dak) leiden, zodat bovenin geen onderdruk meer kan ontstaan. zorg er wel voor dat deze buis in ieder geval boven alle ramen en luchtroosters uit komt, omdat de buis een open verbinding met het riool heeft en dus kan stinken!
als tijdelijke oplossing kun je regelmatig wat water in het fonteintje, in je vaatwasser en in de syphon achter de vaatwasser gooien, zoadat de stankafsluiting weer werkt.


andere mogelijkheid: je hebt een verkeerde kraanaansluiting voor je vaatwasser. zo'n aansluiting moet een ventiel hebben dat verhindert dat er vuil water uit je vaatwasser (of vanuit je tuinslang) in de waterleiding terug loopt wanneer de druk in de waterleiding wat afneemt t.o.v. de druk in de vaatwasserslang. dat vieze water in je waterleiding kan elders weer door een andere kraan naar buiten komen.


derde mogelijkheid: je hebt nog wat oude verweerde en lekkende of loden leidingen in huis die door de grond lopen. je moet dan wel een flink oud huis hebben!