Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 25-01-2013 10:02:47
Geldzaken & Recht

Buitenlandse pensioen

@tenormin

ts valt niet onder het zwaarder belaste 65+ tarief. 65+ wordt juist lichter belast, voor een deel in 2012 en nu geheel in 2013.. en hij heeft ook niet een tijdlang geboft. ts woont in nederland en is nederlands belastingplichtig voor zijn wereldinkomen. zijn duitse inkomen wordt in nederland niet anders belast dan nederlands inkomen.

als hij dat duitse inkomen in nederland van een andere instelling had ontvangen dan het uwv, was de uitkomst precies het zelfde geweest. niemand wordt hier door buitenlands inkomen extra "geplukt". dat inkomen wordt hetzelfde behandeld.

voor de belastingdienst is inkomen, inkomen en niet "extra"inkomen. ts moest dus blijkbaar over zijn totale inkomen van 2011 €1.800 belasting nabetalen en dat is logisch, want de inkomens worden bij elkaar opgeteld en over een deel was nog niets ingehouden en dat deel viel ook in de 42% schijf. hij moest over het duitse pensioen ook premie nabetalen, want ook dat was nog niet ingehouden. net zoals elke nederlander dat over bijvoorbeeld zijn invaliditeitspensioen moet doen.

blijkbaar hadden ts en zijn echtgenote zoveel meer inkomen dan opgegeven was voor de voorlopige berekening van de zorgtoeslag, dat dat na het indienen van de aangifte moest worden terugbetaald. fijne afwikkeling van die aangifte door de fnv. maar zoals eerder gezegd, heeft het op aanslag moeten betalen van premie voor de zorgverzekeringswet helemaal niets van doen met het eventuele recht op zorgtoeslag. dat recht is alleen maar afhankelijk van de hoogte van het inkomen en of men een nederlandse zorgverzekering heeft.

dat ts enkele jaren geleden geen aangifte hoefde doen was alleen maar te danken of wellicht te wijten, want hij had misschien nog wel kosten kunnen opvoeren wegens zijn arbeidsongeschiktheid, aan het feit dat hij toen maar inkomen uit een bron had, wasrop meteen voldoende werd ingehouden.

ts betaalt dus niets meer of minder dan elke andere nederlander, met wat voor pensioen uit welk land dan ook.