Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

target
target - 28-01-2013 20:48:24
Geldzaken & Recht

Huuralarm !!!

Eerlijk vind ik het gehéél niet!

de huizenmarkt moet gelijkgetrokken worden.
waaraan dan???
het zijn niet de huurprijzen die scheef zijn. het zijn de koopprijzen die daarvoor zorgen.

ik heb altijd netjes huurverhoging gehad gerelateerd aan de inflatie. in principe betaal ik dus relatief gezien gewoon nog net zoveel huur voor mijn huis, een normale huur waarmee ik niet gematst ben of wat dan ook.

ondertussen heeft iedereen zich kapotgekocht met hypotheken en leningen die gebaseerd waren op papieren overwaarde. papieren overwaarde die nietszeggend was (zoals wel blijkt) want je koopt er nog geen pak koffie voor in de winkel.

jarenlang mocht ik aanhoren dat wij dom waren omdat we huurden.
jarenlang mocht ik aanhoren hoe wij arm zouden blijven terwijl zij schatrijk zouden worden omdat die huizenprijzen zó ver tot aan de hemel zouden blijven stijgen dat hun schuld nog een schijntje zou zijn tov de gigantisch opbrengst die zij zouden gaan maken.
zo'n kleine schuld dat die meteen verhoogd moest worden met leningen voor aandelen die ze nóg rijker zouden maken, dikke auto voor de deur die door de winsten betaald zou worden, keuken, badkamer, enz.

jarenlang hebben wij uitgelegd dat een huizenmarkt nog nooit 30 jaar lang (hypotheekduur) gestegen heeft, dat een economie nog nooit 30 jaar lang alleen maar groei gekend heeft, en dat dienstverbanden van 30 jaar of langer zoals vroeger bij kpn of phillips allang niet meer bestonden.
dat naar ons idee die 'rijkdom' alleen gebaseerd was op papieren overwaarde en leningen, terwijl ons bezit minder werd (want die nieuwe auto was niet 'van ons', terwijl die oude auto die onze ouders hadden wél betaald was).
ohw ohw ohw wat waren wij toch dom zeg!

en daar leek het op, want huizen waren inmiddels ruim 1,5x zo hard in prijs gestegen dan de inflatie.
iedereen kreeg elke 3-4 jaar een nieuwe auto (leaseauto), terwijl wij ons eigen oudje van 6jr met moeite bij elkaar gespaard konden kijken en daar nog de nodige jaren mee moesten zien te doen.

en nu blijkt dat wij toch best een goede inschatting gemaakt hebben.
nu blijkt dat velen tot onze spijt tot hun strot in de schulden zitten.
dat koophuizenprijzen inderdaad 30-40% naar beneden gecorrigeerd moeten worden om reëel te zijn.
dat velen die hun baan kwijt raken meteen ook 'hun' auto in mogen leveren, en vaak ook nog hun fiets.

maar dan moeten wij, die dommerikken, die niet op de pof geleefd hebben maar hard gewerkt en gespaard, die nog steeds een huur in verhouding tot de inflatie, die moeten nu betalen en opdraaien voor zij die naar nu blijkt een verkeerde beslissing namen? en voor hen die van die verkeerde beslissingen van mensen geprofiteerd hebben?

spijt me dat ik zo bot ben, maar huizenkopers kwamen toen toch ook niet hun 'winsten' brengen toen onze oude zuurverdiende auto het onverwacht begaf? en ook niet de banken en makelaars die van die huizenmarkt binnenliepen niet.

en wat ik al helemáál niet begrijp is;
als wij, domme burgers, deze visie over huizenmarkt en economie al 15-20 jaar terug hadden, hoe kan het dan dat die 'grote economen' en 'politici' zoals ze zelf zeggen 'dit nooit zagen aankomen'?