Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jpm
jpm - 04-02-2013 09:54:42
Geldzaken & Recht

Aow gat

De uitgangspunten voor aow zijn (altijd geweest) dat je per in nederland gewerkt levensjaar een aow-uitkering vanaf 65 jaar opbouwt. met werken werd geliijk gesteld elke werkvervangende uitkering (bijv. ww, wao, etc). elk niet gewerkt jaar zonder uitkering, dan wel een in het buitenland verbleven jaar wordt niet meegeteld. ook mensen die het eerste deel van hun werkzame leven elders hebben gewoond (dus ook mensen met een andere nationaliteit) missen die jaren hun opbouw. vanaf het moment dat ze in nederland een uitkering krijgen of werken bouwen ze aow-jaren op. dat hebben we zo geregeld, dus dat is het.

nu de aow-gerechtigde leeftijd omhoog wordt gebracht naar 67 jaar, blijft deze regeling gewoon gelden. de overgangsproblemen werden aanvankelijk op de werkenden afgeschoven (vooral op degenen die met de vut- of anderszins prepensioen te maken hebben).

het gekke is dat waar altijd voor is gewaarschuwd blijkt bewaarheid te worden. de verlenging van de arbeidsduur naar 67 jaar zou alle extra premie en uitkering moeten financieren. maar wat blijkt? er moet ook een overgangsregeling komen voor mensen die (steeds grotere) delen van hun wegvallende inkomsten gecompenseerd moeten krijgen. dus: de vut/pregepensioneerden. dit is de doodsteek voor de vroegpensioenen. dus wordt arbeidsongeschiktheid voor mensen die het fysiek niet meer redden het voorland. ook dat moet gefinancierd worden. het zal er op neerkomen dat ook daar versoberingen worden doorgevoerd, waarmee nog meer sociale zekerheid verdwijnt. precies wat de vvd altijd heeft gewild. en wat een mooie deal hebben ze gemaakt, achter de rug van de pvda schuilend voeren ze dit alles door. heeft de pvda, zoals we dat vroeger zo plat konden zeggen, zich in de zak laten schijten. deze partij wordt waar het de mentaliteit betreft de opvolger van het cda: plucheklevers van de eerste orde.