Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-07-2005 13:02:55
Huishouden & Energie

Uitelkaar geknalde glasplaat

u geeft niet aan of de ruit gehard was (breuk in groot aantal korrels) of ongehard, breuk in grote stukken.


een geharde ruit kan inderdaad spontaan breken door nikkel-sulfide insluiting. dat geldt meestal voor dikker glas, vanaf zo'n 8 mm. bovendien ondergaan dat soort ruiten vaak een test (heat-soaktest) om dit te voorkomen.


ik ga er echter gezien de prijs van de tafel van uit dat uw tafel een dun ruitje had van 4 mm of zelfs 3 mm. dan is er meestal geen sprake van spontane breuk, maar van een mechanisch oorzaak. en het vervelende is, dat dat niet onmiddellijk hoeft te gebeuren, maar dat tussen oorzaak en gevolg een paar dagen of zelfs weken kunnen zitten. u stoot bijvoorbeeld met uw stoel tegen de rand van het glas en er onstaat een microscheur in de uiterste rand van het glas, waardoor de ruit instabiel wordt. een temperatuurverschil binnen de ruit kan er dan voor zorgen, dat de microscheur zich uitbreidt binnen het spanningsgebied van de ruit en tot breuk leiden.


dat temperatuurverschil kan ontstaan door hete of koude voorwerpen op het glas te zetten, maar ook door een slagschaduw (gedeeltelijke schaduw) op het glas. het temperatuurverschil binnen de ruit kan dan wel tot 40 graden oplopen.


was uw tafelblad ongehard? (grote stukken gebroken glas) dan moet u blij zijn dat de ruit kapot is, want op meubels hoort géén ongehard glas. levensgevaarlijk