Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

elvinzo
elvinzo - 21-06-2013 15:36:52
Geldzaken & Recht

Deurwaarder klopt aan voor een zaak uit 2006

Ondanks alle goede bedoelingen van alle beantwoorders, lees ik bij het merendeel onvolledige, onjuiste (of slechts ten dele juiste) informatie.

ik heb in 2008 een jaar als schuldhulpverlener gewerkt en kan precies vertellen hoe het in elkaar zit. of edr nu wel of geen bedrijf is dat zich niet aan regels houdt, dat doet hier niet ter zake. het is een officieel incassobureau en mag voor klanten aanmaningen versturen en kosten in rekening brengen.

veel incassobureaus houden zich indirect niet aan regels. ze verzwijgen de rechten van de schuldenaar en proberen alles in hun belang voor elkaar te krijgen. de vaak onwetende schuldenaar gaat onder druk akkoord met een bepaalde regeling. juridisch gezien ben je dan zelf akkoord gegaan met hun aanbod en doen zij dan niks tegen de regels.

mijn eerste advies aan vraagsteller is dan ook: twijfel niet langer en zoek hulp bij een officiële schuldhulpverlening, sociaal raadslieden bij de gemeente weten waar je moet zijn. bijvoorbeeld bij een gemeentelijke kredietbank. de professionals kennen allerlei regels, waar je als onwetende makkelijk in zou stinken. bijvoorbeeld, je hebt een beslagvrije voet, d.w.z. beneden een bepaald bedrag mag een schuldeiser geen beslag leggen. ze doen het vaak toch, want ken jij die regel niet, dan hopen ze dat je toch akkoord gaat. evenzo is het dan later wel terug te draaien naar de beslagvrije voet.

dat men nu het bedrag verlaagd heeft naar €2500, zal betekenen dat ze waarschijnlijk een aantal kosten van lindorff niet hebben overgenomen.

een incassobureau kan alleen maar aanmaningen sturen en het schuldbedrag verhogen met rente en kosten, een deurwaarder kan uiteindelijk beslag leggen op bezittingen zoals inkomen.

dan hoef je een incassobureau strikt genomen niets te betalen, zoals iemand beweerde, maar verstandig om het links te laten liggen is het niet. de verhogingen aan kosten zouden wel eens overgenomen kunnen worden door een deurwaarder, met alle gevolgen van dien.

en nog iets belangrijks: schulden verjaren nooit! het is aan het bedrijf of ze je na een aantal jaren nog verder willen vervolgen, maar van verjaring is wettelijk geen sprake! tenzij het bedrijf nooit moeite heeft gedaan de schuld te innen en er jaren later pas mee komt, maar dat is hier niet aan de orde.

nogmaals, om een lang verhaal kort te maken: zoek hoe dan ook professionele hulp en denk niet dat je zelf genoeg weet om het te kunnen oplossen! dat dachten al mijn toenmalige klanten en uiteindelijk zijn ze toch bij mij terecht gekomen...

succes!