Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sw
swat1500 - 12-11-2013 07:39:19
Geldzaken & Recht

Bekeuring op eigen terrein

Bij een controle op het bezit van een rijbewijs (geregeld in artikel 160 wegenverkeerswet 1990) is er geen aanleiding nodig om te mogen controleren. dit is een permanente bevoegdheid zodra iemand een motorvoertuig bestuurd al dan niet op eigen terrein. dit eigen terrein moet dan wel een voor het openbaar verkeer openstaande weg.

men dient het rijbewijs op eerste vordering te tonen. de wet biedt dus niet de mogelijkheid om het rijbewijs eerst te gaan halen. het is dus aan de agent zelf om te bepalen of hij iemand wel of niet in de gelegenheid stelt het rijbewijs als nog te halen en (vervolgens) of hij wel of geen boete geeft.

wel is het zo dat een boete niet opgelegd mag worden als de identiteit van de overtreder niet middels een id bewijs kan worden vastgesteld.
dit laatste is weliswaar geen wettelijke regel maar een opdracht van het openbaar ministerie die geen zaken wil behandelen van personen waarvan de identiteit niet middels een id is vastgesteld.