Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 21-11-2013 14:12:30
Geldzaken & Recht

Onderhandse lening voor hypotheek

Maar die onderhandse leningconstructie wordt juist, zeker de laatste jaren, heel veel gebruikt, maar dan vaak in de vorm wat genoemd wordt familiebank.

in die situaties snijdt het mes ook aan twee kanten, maar dan een beetje anders dan bij u. als voorbeeld: de ouders krijgen een hogere rente dan op hun spaarrekening, de kinderen hebben een hogere aftrekpost, omdat zij aan de ouders meer rente vergoeden dan aan een bank. die rente mag 1.25 keer de gangbare hypotheekrente zijn. de ouders geven dan ,meestal, het meerdere of nog meer, als schenking aan de kinderen. allebei voordeel.

zo'n constructie kan men met iedereen aangaan, maar met kinderen is het toch vertrouwder voor degene die het geld uitleent. en die constructie geeft ouders de mogelijkheid geld te geven aan de kinderen wat hen weinig tot niets kost.

bij vreemden is er toch, gevoelsmatig, een groter risico. wordt de rente wel betaald?

maar wat u wilt aangaan met uw vrienden is een prima constructie, waar u dus allebei wel bij vaart.

u moet ook denken aan een clausule dat zij het geld niet eerder kunnen opeisen in die tien jaar. en als zij het na die tien jaar opeisen, moet u kosten maken om een nieuwe hypotheek te verkrijgen. ook moet u denken aan wat er geregeld moet worden als zij voortijdig komen te overlijden. we zijn tenslotte allemaal maar mensen van de dag.