Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ke
kerstdag - 27-11-2013 16:17:31
Huishouden & Energie

Stroomverbruik cv-ketel

Sorry maar u bent niet juist op de hoogte. mijn c.v. ketel verbruikt in ruststand 1,3 watt. wel iets anders als u suggereert. weet ook niet waar u deze gegevens vandaan haalt. zoals elders omschreven: meten is weten.

=jber schreef op woensdag 27 nov 2013, 13:57: ga er even vanuit dat je een hr ketel hebt. daarvan werkt de circulatiepomp alleen als er warmte van de ketel gevraagd wordt (fabrieksinstelling). in de software van de ketelprocessor kan het nadraaien van de pomp vaak ook nog anders worden ingesteld. daarnaast zijn er ook nog ketels met een modulerende pomp. d.w.z. dat de pomp harder draait als er i.v.m. de tegendruk meer of minder opbrengst wordt gevraagd. al met al varieert het opgenomen vermogen van de pomp meestal tussn de 50 en 100 watt ....... als ie aan staat. daarnaast is er, en dat wordt soms vergeten, nog een "pomp" en dat is de rookgasventilator. die gebruikt ook elektrische energie. dat geldt niet voor de andere elektr(on)ische zaken in de ketel. die staan in principe altijd aan. het verbruik daarvan varieert afhankelijk van de status (werkstand) van de ketel. die verbruikt minder dan de pomp, maar wel 24 uur per dag.
afhankelijk van de status van de ketel is het verbruik tussen de 160 watt ((brandend) en 25 watt (in volledige ruststand) resumerend zou je kunnen zeggen dat de verschillende onderdelen het volgende verbruik per jaar opleveren:
besturings-elektronica 365x24x25watt= 219 kwh (dat is efffe schrikken)
circulatiepomp+vent+elktr.klep 200x16x0,4x100watt= 128 kwh
( 200 dagen, 16 uur per dag, modulatiefaktor gemiddeld 0,4 pomp+fan 100 watt)
in deze berekening is het elektrisch verbruik bij aanslaan van de ketel voor tapwater nog niet eens meegerekend.
hieruit blijkt dat het elektrische verbruik hoger is als de meeste mensen inschatten.
men moet bij hoogrendement combiketels toch zeker rekenen op 350 a 400 kwh per jaar.
dat is anders als de eerdere reacties die ik heb gelezen. koop een keer een goedkope elektronische kwh-meter bij de aldi en zet die een jaar bij de ketel, dan wordt veel duidelijk.
dan de vloerverwarming;, bij veel units ontbreekt een thermische schakelaar die de pomp uit zet. een later aan te brengen pompschakelaar verdient men binnen de kortste keren terug.
wel is het zo dat een deel van de opgenomen elektrische energie weer in de vorm van warmte in huis terecht komt, ze gaat dus niet helemaal verloren, maar ze komt op de verkeerde plaats en op het verkeerde ogenblik.
gerekend met de totale energie kosten per jaar gaan we hier niet van wakker liggen vind ik.
elektr 3600 kwh...± € 792.00 gas 2200 m3... ± € 1210.00 totaal € 2000.00
hiervan is het keteldeel 400 kwh… € 88.00
de ketel in de zomer volledig uitzetten is een slechte optie, we blijven warm water nodig hebben.