Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
gewoon_chille - 28-02-2014 22:19:52
Geldzaken & Recht

Colporteurs negatief afgeschilderd

Ik leef nog,

allereerst wil ik jullie bedanken voor de reacties. ondanks dat ik het niet eens ben met de wijze waarop kassa het onderwerp destijds heeft behandeld, vind ik het goed dat kassa de gelegenheid geeft om via dit forum over het onderwerp te discussiëren.

ik zal proberen om in mijn bericht zoveel mogelijk van de reacties mee te nemen maar belangrijk is om te weten dat ik spreek vanuit mijn ervaring als colporteur namens (uitsluitend) goede doelen. ik kan daarom geen zinvolle reactie geven als het gaat om ervaringen met colporteurs die, bijvoorbeeld namens een energieleverancier, aan uw deur komen. ik ‘verwacht’ dat zij mensen met een andere instelling/overtuiging benaderen dan ikzelf maar dat ik niet voor ze invullen.

het is me i.i.g. duidelijk geworden dat er veel irritatie heerst over het onderwerp. of het nou om een energiemannetje, donateurwerver of stofzuigerverkoper gaat, uit de reacties merk ik op dat er een bepaald stereotype ‘colporteur’ bestaat (bijvoorbeeld aangeduid met ‘jullie soort’) waar mensen, op zijn zachts gezegd, niet zo over te spreken zijn.

om even terug te gaan naar de uitzending van kassa. het begrip colporteurs is erg breed. collectanten, commerciële verkopers, wervers voor non-profit organisaties, geloofsovertuigers, noem ze maar op, het zijn allemaal colporteurs. echter is naar mijn mening het verschil tussen de genoemde soorten dermate groot, dat ik vind dat kassa het onderwerp niet volledig heeft belicht. ik herken mij totaal niet in het beeld dat kassa heeft geschetst en dat was ook de reden voor mij om dit topic te starten. want ook al herken ik mij niet in het beeld dat kassa schets en ik zou ik mij daarom niet aangesproken moeten voelen, de nederland raakt erdoor bevooroordeeld.

begrijp me niet verkeerd. ik geen goed woord over voor verkopers die mensen aan hun eigen deur besodemieteren. dat geld ook voor mensen die zonder toestemming een appartementencomplex binnen lopen. sterker nog: dit zijn waarschijnlijk de mensen die het stereotype hebben gecreëerd en de aanleiding zijn van deze discussie. ik vind daarom ook dat colporteurs zelf verantwoordelijk zijn voor het veranderen van het beeld.

ik ben ervan overtuigd dat je als werver geen succes hebt als je langs de deuren gaat met een instelling die draait om het behalen van je target of het binnenhalen van zoveel mogelijk provisie. zo werkt het met goede doelen gewoon nou eenmaal niet. ik heb affiniteit met de projecten waar ik mij voor inzette en hoef daarom ook geen toneelstuk op te voeren aan de deur. ik heb de 4 jaar dat ik actief ben geweest als colporteur veel plezierige gesprekken gehad ik was daarom enigszins verbaasd toen ik de uitzending zag waar colporteurs nogal over één kam worden geschoren. tuurlijk ben ik ook wel minder plezierige confrontaties meegemaakt maar dan wens ik de mensen nog een fijne dag en loop ik verder.

nog even over de sticker kwestie:
met 'onvriendelijke stickers’ doel ik op de sticker die door kassa wordt uitgegeven: http://kassa.vara.nl/fileadmin/user_upload/attachments/sticker.jpg

zie het alsof je op je werk naar de printer loopt en om de 3 meter valt je oog op deze poster:
http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/eat-shit-and-die-in-a-fire.png
dat zet wel een beetje de toon vind je niet?

deze sticker (http://www.freefree.nl/anti_colportage.jpg">http://www.freefree.nl/anti_colportage.jpg) heb ik ook vaak genoeg gezien en oogt toch wat prettiger. of de colporteur is die de sticker ziet of de buurvrouw die op de koffie komt.

helaas ben ik vandaag de dag niet meer actief als donateurwerver omdat ik druk bezig ben met afstuderen. mij zul je dus helaas niet meer aan de deur krijgen.

moraal van het verhaal: niet elke colporteur is een oplichter, leugenaar, etc. er zitten er best wat bij met goede intenties!

nu alleen nog even een handtekening en dan wens ik u nog een fijne avond. *knipoog* :)