Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Fi
Fietsvraag - 22-09-2016 13:29:29
Auto & Vervoer

Defecte fiets Marktplaats

Hallo,

ongeveer 1,5 week geleden een mountainbike gekocht op marktplaats. 
prijs van 400 euro overeengekomen voor een mountainbike welke volledig afgemonteerd is met xt, hydraulische schijfremmen en een luchtgeveerde voorvork. geadverteerd als zijnde 'zo goed als nieuw'.

afspraak gemaakt om de fiets op te halen. omdat ik niet over een rijbewijs beschik, gevraagd wat er mogelijk was qua ophalen. verkoper gaf aan dat hij ook naar het centraal station kon komen met de fiets. kwam hem ook beter uit in verband met een verbouwing thuis. 

enfin, afgesproken op het station in oss en daar de fiets goed bekeken. alles zag er keurig uit, geen zaken die aanliepen en ook bij een proefrondje leek alles perfect. maat was goed, alles liep soepel. 

dag later even langs de lokale fietsenwinkel geweest om wat randzaken aan te schaffen. ook gevraagd naar een geschikte 'chainstay' (soort van beschermhoesje voor het frame ter hoogte van de ketting). ik had de fiets meegenomen zodat men kon kijken welke het beste zou passen. 
bij het passen van een chainstay vroeg de fietsenmaker of ik op de hoogte was van de versleten lagers in mijn achteras. deze zouden compleet op zijn, en wanneer ik er mee het bos in zou gaan zou ik alles kapot kunnen fietsen. omdat ik hier niet van op de hoogte was heb ik de fietsenmaker direct de gehele fiets laten nakijken. het bleek dat ook de lagers uit het voorwiel niet meer helemaal goed waren en dat de stuurpen, vork en tandwielen ook wat aandacht kon gebruiken. kosten zouden alles bij elkaar neerkomen op zo´n 295 euro incl. arbeidsloon. 

ik heb gevraagd of deze mankementen door mij opgemerkt hadden kunnen worden bij het sluiten van de koop, en of het mogelijk was dat deze defecten pas waren ontstaan op mijn fietsritje van het station naar huis (+/- 15 kilometer). fietsenmaker gaf aan dat ik dit niet op had kunnen merken tenzij ik uitgebreide kennis had over mountainbikes, en dat de defecten nooit ontstaan kunnen zijn tijdens mijn ritje van 15 kilometer. ik heb naast die 15 km alleen nog het ritje naar de fietsenmaker gemaakt, wat nog geen 2 kilometer is. alles bij elkaar heb ik dus maximaal 20 kilometer op de fiets gereden. 

mijn vraag is nu dus: wat zijn mijn rechten? 

volgens de fietsenmaker had ik de defecten niet kunnen vaststellen ter plaatse gezien mijn eigen kennis, dus kan ik dan uitgaan van een door mij voldane onderzoeksplicht? 

daarnaast geeft de fietsenmaker aan dat de defecten gegarandeerd al van voor de koop zijn, en dat de verkoper dit dus had moeten weten/verzwegen heeft. 

ik heb geprobeerd de verkoper te bereiken, maar ik krijg geen reactie. nu na ruim 1,5 week van schaamte en irritatie, maar even besloten hier een berichtje te plaatsen. misschien dat jullie mij advies/een duwtje in de goede richting kunnen geven. 

groet, 

ben