Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ed
edwin7 - 22-10-2016 17:54:26
Voeding & Gezondheid

Gezondheidsrisico's psychofarmaca

De moeder van een kennis van mij is sinds kort opgenomen in een verzorgingshuis ivm gevorderde dementie. de vrouw is lichamelijk nog goed en ze is ook lief tegen mensen maar ze laat zich niets opdringen wat ze niet wil, ze heeft dus nog echt een eigen willetje, als ze dan wordt vastgehouden en opgesloten wordt ze kwaad en gaat huilen en schreeuwen. ze heeft ook veel bij dagbestedingen gelopen, daar hield ze het maximaal een halve dag vol en daarna werd ze onrustig en wilde ze naar huis, dan kwam haar dochter haar ophalen die mantelzorger is. als ze met haar dochter is, is ze vrijwel altijd rustig omdat ze goed met haar kan omgaan en ze zich vertrouwd en veilig bij haar voelt.

voor de dochter werd het allemaal ook te belastend omdat de vrouw volledige dagzorg nodig heeft omdat ze niet meer alleen kan zijn en ook niet alleen de straat op mag omdat ze dan haar huis niet meer terug kan vinden, dus zodoende is besloten voor een opname.

om te testen of de vrouw het tehuis "aangenaam" vond werd een bezoek gebracht zonder te zeggen waarvoor ze daar waren, daar een kopje koffie genoten op de afdeling, de vrouw zei direct spontaan dat ze daar gek zou worden als ze daar zou wonen. de hele week daarna was ze bij de dagbestedingen heel onrustig en niet meer te houden omdat ze toch min of meer doorhad wat er ging gebeuren. na overleg met het tehuis werd toch aangedrongen om de opname niet uit te stellen en ze er wel mee konden omgaan omdat ze meer met "lastige" gevallen te maken hebben.

de vrouw is de eerste dagen heel rustig en zo mak als een lammetje, geheel buiten haar natuurlijke reactie om, dus zij is volgestopt met middelen die haar rustig houden en haar emoties onderdrukken, zgn psychopharmaca.

de vrouw was zelf altijd tegen en wantrouwend  voor geneesmiddelen die niet direct nodig waren en ze heeft veel aangegeven dood te willen wat niet meer kan worden gehonoreerd omdat ze wilsonbekwaam is, maar blijkbaar mogen ze tegen haar wil haar persoonlijkheid afnemen om haar te "temmen" en ze haar rustig in het tehuis kunnen houden terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet wil zijn. is dit ethisch en wettelijk toegestaan en wat voor gezondheidsrisico's hangen er daar voor haar aan? het komt mij over dat een verzorgingshuis meer een farmaceutische instelling is terwijl je verwacht dat deze mensen worden geholpen met liefde door mensen die weten hoe ze met deze mensen om moeten gaan om ze rustig te krijgen.