Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Klaver4
Klaver4 - 09-11-2016 15:22:29
Geldzaken & Recht

Samenwonen met WSNP-er (on)mogelijkheden.

beste lezer(s),


 


vriendin, eigen huurwoning, laag inkomen uit werk, kind met recht op alle toeslagen (zorg, huur, participatie, kwijtschelding gemeentelijke lasten).


 


man, wsnp-er afgekeurd en wia-inkomen, eigen huurwoning (100% zonder kans op herstel) en reeds 1,5 jaar in wsnp (geen toeslagen want heeft jan modaal inkomen)


 


man heeft conform wsnp een vtlb bedrag met kleine correctie op woonlasten. derhalve zonder correctie dus minder dan bijstandsnorm.


 


samenwonen in woning vriendin komt nogal eens ter sprake. google heeft geen antwoord en man de bewindvoering wsnp te laten bellen hoe of kan de bekende slapende hond wakker maken.


 


mijn idee is echterals ik de vtlb-berekening bekijk en herbereken (ben geen bewindvoerder dus kan alles over het hoofd zien) dat het best wel mogelijk is met natuurlijk consequenties. vraagstelling is ook of die gedachtegang klopt.


 


- samenwonen is vervallen van 1 huurwoning.


gedachtegang is: samen betaal je de huur (je voert gezamenlijk een huishouden) dus deels wordt er gekort op het vtlb, maar de huurtoeslag vervalt wegens het hogere gezamenlijke inkomen en die correctie wordt wel meegenomen op het vtlb.


 


- samenwonen is delen kosten nuts en tv/internet.


gedachtegang is: deze woonlasten worden netjes gedeeld 50/50 en de vtlb correctie is ook hier lager.


 


- samenwonen is verhoging inkomsten


gedachtegang is: het gezamenlijke inkomen is te hoog voor toeslagen en gemeentelijke belastingen, correctie naar boven blijft in stand voor de wsnp-er.


 


resumerend. samenwonen gaat perfect. het vtlb wordt welliswaar lager maar per saldo zal de vriendin er gezien haar huidige inkomen totaal niets op achteruit gaan. de wsnp-er krijgt ninder omdat ie woonlasten kan delen. per saldo gaat de wsnp-er er onder de streep er financieel niet op achteruit.


 


klopt deze redernatie ?