Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Kl
Kletskop - 22-04-2017 12:13:45
Geldzaken & Recht

Belastingteruggave en PW (bijstand)

Mijn moeder is momenteel toeslagpartner voor de aow van mijn vader, aangezien zij de aow-leeftijd zelf pas over een jaar bereikt en momenteel geen andere inkomsten heeft. op haar eigen naam dus formeel 0 euro inkomen. zij ontvangt om die reden middels de jaarlijkse belastingteruggave met terugwerkende kracht de heffingskorting minstverdienende partner (in de volksmond ook wel aanrechtsubsidie genoemd).

nu is het zo dat mijn ouders uit elkaar gaan en mijn moeder een woning aangeboden heeft gekregen. dat betekent dus ook dat zij per die datum dat zij zal verhuizen geen toeslagpartner meer is voor de aow van mijn vader en voor het resterende jaar nog een bijstandsuitkering zal moeten aanvragen totdat zij de aow-leeftijd zelf bereikt (of nog ergens op korte termijn aan de slag kan maar die kans acht ik niet groot in haar geval). 

aangezien mijn moeder voor de verhuis- en inrichtingskosten (verf, vloer, tweedehands meubels, e.d.) geen buffer heeft, heeft zij de belastingteruggave hard nodig om deze kosten deels te kunnen dekken.
alleen zijn wij bang dat wanneer zij op korte termijn bijstand moet gaan aanvragen, deze belastingteruggave zal worden gezien als inkomen en zal worden gekort op de uitkering waardoor er dus weer niets overblijft om de verhuizing te kunnen bekostigen.

ik heb wat research gedaan op internet en onder andere een oud topic hier gevonden waarin duidelijk werd dat een belastingteruggave (heffingskorting)  in principe als inkomen wordt beschouwd, maar dat dit dan wel betrekking moet hebben op een periode waarin ook bijstand werd genoten. in het geval van mijn moeder heeft de teruggave echter enkel betrekking op een voorliggende periode waarin dus géén recht op bijstand bestond en zou de teruggave dus moeten worden aangemerkt als vermogen en niet als inkomen wat impliceert dat het niet mag worden gekort op de bijstandsuitkering. met dat bedrag zal het vermogen van mijn moeder namelijk nog ruim onder de toegestane grens blijven.

een link naar dat topic: https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/geldzaken-recht/inkomstenbelasting-opgeven

alleen is dat nog allemaal gebaseerd op de oude wwb en we weten dat die wet inmiddels is vervangen door de pw. 
kan iemand mij vertellen wat de pw hierover zegt en of er dus verschillen zijn in de wijze waarop de teruggave in het geval van mijn moeder zal worden bekeken?