si
door silvergold Oct 27, 2010 om 13:52
Geldzaken & recht

Datum bankgarantie fout in koopakte

Ik zit met de volgende situatie.

Einde ontbindende voorwaarde voorbehoud financiering: 10 december 2010
Bankgarantie dient te worden afgegeven op 17 december 2010
Overdracht 1 maart 2011.

Helaas staat echter in de ondertekende koopakte niet 2010 maar 2011 voor de uiterste datum afgifte bankgarantie, dus 17 december 2011. Dit is dus een fout die zowel wij als verkopers, als de makelaar en notaris niet hebben opgemerkt. Nu is het natuurlijk logisch en vastgelegd dat de bankgarantie voor overdracht aanwezig moet zijn maar toch zitten er nu volgens mij wat gaten in de overeenkomst.

* Hebben wij nog steeds het recht om partij in gebreke te stellen na 17 dec 2010, ondanks foutieve datum van 17 dec 2011 in getekende koopakte ?
* Is de bankgarantie/waarborgsom op te eisen na einde ontbindende voorwaarde financiering, ook al is deze nog niet bij notaris gestort of gaat deze niet gestort worden door kopende partij ?

Bij voorbaat dank voor jullie antwoorden.

4477 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marcel75
door marcel75 - Oct 27, 2010 om 16:37
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

In beginsel geldt de datum zoals die in de koopovereenkomst is vermeld. Echter ik zou de stelling wel aandurven dat iedereen er steeds van uit gegaan is en dat het ook de bedoeling is geweest van iedereen dat de bankgarantie op 17 december a.s. gesteld zou moeten worden. Voordat je dat echter zeker hebt gesteld, sta je al voor de rechter.

Om het dicht te timmeren zou ik aan de opsteller van de overeenkomst (dus ofwel de makelaar ofwel de notaris) vragen om een aanvullende overeenkomst met daarin dus de wijziging van de datum van de bankgarantie op te stellen en deze aan koper en verkoper ter ondertekening te sturen. Op die manier is zeker goed geregeld.

Zodra dat geregeld is, kun je de koper in gebreke stellen als hij niet op 18 december aan zijn verplichting tot het stellen van zekerheid heeft voldaan. Overigens vraag ik mij wel af wat je daarmee opschiet. De enige praktische mogelijkheid die je daarmee krijgt is het ontbinden van de koopovereenkomst. Neem aan dat je daar niet op zit te wachten omdat je dan weer op zoek moet naar een nieuwe koper.

si
door silvergold - Oct 27, 2010 om 20:57
2 Antwoorden / 3 Vragen
0

Beste marcel75,

Dank je voor je antwoord. Het is vooralsnog niet mijn bedoeling om koper in gebreke te stellen. Wil er alleen zeker van zijn dat ik geen problemen zou kunnen krijgen vanwege het foutieve jaartal. Ik zie het namelijk als een typefout. De bankgarantie moet voor de overdracht in orde zijn, hieruit volgt eigenlijk dan dat het jaartal niet kan kloppen.

Denk dat mijn eerste vraag beantwoord is. Iemand nog commentaar op mijn 2e vraag: Is de bankgarantie/waarborgsom op te eisen na einde ontbindende voorwaarde financiering, ook al is deze nog niet bij notaris gestort of gaat deze nooit gestort worden door kopende partij ?

marcel75
door marcel75 - Nov 15, 2011 om 20:41
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Silvergold,
Je kunt pas een bankgarantie in laten roepen op het moment dat deze gesteld is en vervolgens de koper zijn verplichtingen niet nakomt. De verplichting die hij dan nog heeft is het betalen van de koopprijs en het in eigendom aanvaarden van de woning. Als hij dat niet doet, dan kun je de bankgarantie inroepen of de waarborgsom naar je over laten maken.

Wordt deze zekerheidstelling nooit geregeld, dan kun je daar dus ook geen beroep op doen en zul je, als het nodig is, de boete en schade bij de koper in prive moeten zien te halen.

Gaat het je er om of de koper onder druk kunt zetten om alsnog aan de zekerheidstelling te voldoen, dan is het antwoord: ja dat kan. Je zult dan wel de koper herinneringen moeten (laten) sturen en eventueel een ingebrekestelling.

Ben het met je eens dat je het verkeerder jaartal als een typefout kunt zien. Ik zou toch voor de zekerheid een aanvullende overeenkomst op laten stellen om discussies te voorkomen. Daarnaast lezen banken die een bankgarantie moeten stellen die datum wel altijd weer heel kritisch. Die kijken namelijk voor de zekerheidstelling vaak niet naar de datum van overdracht, maar alleen naar de datum waarop de zekerheid gesteld moet zijn. Tot die tijd doen ze er niets mee.

Ook zul je dit bij voorkeur vooraf geregeld moeten hebben mocht je de koper om wat voor reden ook aan moeten spreken. Als het bij de rechter komt, zul je op dat moment moeten aantonen dat een andere datum bedoelt is.

Voorkomen is dus beter dan genezen.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

Ge
Gerard vd W - May 30, 2024 om 12:07
Huishouden & energie

Garantie Dyson stofzuiger

Goedemiddag,   Op 8 mei hebben we een defect doorgegeven aan Dyson. Deze viel in de garantie en zou opgestuurd worden. Heb ook een bevestiging gekregen dat het onderdeel besteld zou worden.  Wij kunnen de stofzuiger nu niet gebruiken en omdat het onderdeel vandaag (30-5) er nog steeds niet is heb ik contact opgenomen.   Zij gaven als antwoord dat het nog niet in voorraad is maar nog veel g ... Lees meer

mijnnaamwashaas2345
mijnnaamwashaas2345 - May 23, 2024 om 11:18
Voeding & gezondheid

Wie heeft ervaring met een beeldschermbril?

zijn er verziende mensen (leesbrildragers) die een beeldscherm- of computerbril hebben? Ik heb sinds kort een leesbril maar die werkt niet voor mijn laptopscherm, vandaar de vraag.  Lees meer