ar
door arjen69 May 4, 2016 om 12:22
Geldzaken & recht

De zorgindicatie en uithuiszetting

Ik heb een zorgindicatie (wettelijk ziek). Ik heb in begin 2015 een hulpvraag gesteld aan mijn behandelaar maar die is genegeerd en vervolgens bleek dat de huisarts pas over een jaar een verwijzing kon regelen naar zijn zeggen volgens de wet. Hierdoor leek het dat mijn rehabilitatie traject dreigde te worden afgebroken ipv uitgesteld tgv weigering van familie bijdrage, wat uiteindelijk onmogelijk is. Ik ben hierdoor vastgelopen en ben gestopt de huur te betalen als de zorgpremie. De wet kennende zou vroeger hulp en zorg instanties worden benaderd opgenomen in de algemene verordening voor uitvoerende ambtenaren als gerechtelijke deurwaarde en politie gewoon omdat de laatste ondeskundig zijn mensen met een zorgindicatie te benaderen en enkel de instrumenten als geweld open staan in tegen stelling tot zorg en hulp instanties die instrumenten hebben als vrijwillige/gedwongen opname en bewindvoering aanstellen om escalatie te voorkomen. Na 5 maanden zijn de gerechts deurwaarder en politie binnengevallen met als gevolg een zelfmoord poging bij veroordeling tot dakloosheid. De inboedel is naar de stort gebracht en niet zoals je de verwachting mag hebben ter beschikking gesteld aan de schuldeisers (woningbouw). Bij de inboedel zat specialistisch gereedschap dat ik heb opgebouwd om zelfstandige (ZZP) te worden binnen de recreatie vaart daar ik de hogere zeevaartschool heb doorlopen (MAROF,HBO). De gevolgen zijn dat ik de schulden met het inkomen kan betalen, betalingsregeling E 500,- p.mnd. Vroeger diende de deurwaarder het gas en licht af te sluiten op de dag van de uithuiszetting (meterstanden opnemen) ,dat schijnt zo niet meer te zijn (3 mnd extra betaald) als dat degene die uit huis werd gezet de mogelijkheid kreeg die op te leveren, ook dat geld niet meer (kosten E 1500,-). Is dit tegenwoordig allemaal in Nederland mogelijk en druist dat niet in tegen de mensen rechten als recht op zorg, recht op wonen ?

2287 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tijger1
door tijger1 - May 4, 2016 om 12:28
42060 Antwoorden / 21 Vragen
3

Het komt mij voor dat uw problemen zo veelomvattend zijn, dat ze dit forum ver te boven gaan.

Maar simpel gezegd, als iemand stopt met het betalen van de huur, volgt uiteindelijk na een rechtzaak huisuitzetting. Heel simpel met alle verdere consequenties van dien.

ha
door halex - May 4, 2016 om 19:46
1374 Antwoorden / 4 Vragen
0

Het hele verhaal druist in ieder geval in tegen de plicht tot betalen. U wilt het over rechten hebben, maar uw plichten zijn toch minstens net zo belangrijk. Zoals Tijger1 samenvat: als u niet betaalt, heeft dat consequenties.

sy
door sylvia_71 - May 4, 2016 om 19:59
288 Antwoorden / 0 Vragen
0

Een heel verhaal, naar mijn mening erg warrig, waarin je het alleen maar hebt over je rechten. Erg begrijpelijk. Maar jij hebt ook plichten waar je je aan moet houden. Dat je uit jezelf hebt besloten om maar geen huur en zorgpremie te betalen, wil niet zeggen dat je recht dan belangrijker is. 

Tja, dit zijn de consequenties.

tenormin
door tenormin - May 5, 2016 om 04:52
16829 Antwoorden / 108 Vragen
1

In 20 zinnen een drama in notendop. Ook refererend aan @tijger1: en ook helaas:  het "recht" mag men niet in eigen handen nemen. En ja, zo gaat dit allemaal in Nederland, misschien tegenwoordig wat strenger dan vroeger. Veel sterkte toegewenst, dat zeker.

sw
door swat1500 - May 5, 2016 om 10:11
3779 Antwoorden / 0 Vragen
0

U heeft zo te lezen zelf bepaald welke rechten u zou moeten hebben. Wat u zelf vindt is niet in overeenstemming met wat in de Wet staat. Ziek zijn ontslaat u niet van alle verplichtingen die op u rusten. Er zijn wel instellingen die u bij het nakomen van die verplichtingen kunnen helpen, mits tijdig aangemeld. U kunt, ook na consequent niet betalen van de huur, niet zomaar uit huis gezet worden. Er zal altijd eerst nog een gang naar de rechter moeten zijn. U verteld niet wat deze van uw zaak heeft gevonden. Bij de feitelijke uitzetting kunt u aangeven wat er met uw persoonlijke spullen moet gebeuren. Als u dat niet doet of niet aanwezig bent dan handelt de deurwaarder naar bevind van zaken. Het lijkt erop dat uw inboedel geen feitelijke waarde meer had en daarom is afgevoerd. De deurwaarder zet overigens uw spullen op straat en de gemeente bepaald vervolgens wat er mee gebeurt. Gas en licht zijn zaken waarvoor u zelfstandig contracten bent aangegaan en waarbij de woningbouwvereniging geen enkele rol speelt. U weet wanneer de uitzetting gaat plaats vinden dus het  is aan u om de levering per die dag te laten staken.
Er bestaat geen recht op wonen. We zouden anders geen daklozen hebben.
U heeft recht op (primaire) zorg maar niet op gratis zorg.


ha
door halex May 5, 2016 om 11:31
1374 Antwoorden / 4 Vragen

Art 22-2 van de grondwet dwingt de overheid zorg te dragen voor voldoende woonruimte. Dat is een zogenaamd sociaal grondrecht. Er bestaat dus wel degelijk recht op woonruimte, alleen is het niet afdwingbaar. Dat is het nadeel van sociale grondrechten.

sw
door swat1500 May 5, 2016 om 12:45
3779 Antwoorden / 0 Vragen

Ik had wellicht moeten zeggen er bestaat geen recht op GRATIS wonen. TS had een woning maar koos er voor geen huur meer te betalen. Dan moet je niet klagen dat je uit je woning wordt gezet.

ha
door halex May 5, 2016 om 13:42
1374 Antwoorden / 4 Vragen

Dan klopt 't wel inderdaad.

ro
door ronny530 - May 5, 2016 om 12:11
2779 Antwoorden / 41 Vragen
0

U denkt een beetje in uw eigen straatje wat de wet betreft maar terzijde. Woningbouwverenigingen signaleren al in een vroeg stadium betalingsproblemen en schrijven de huurder aan met het verzoek om tot een oplossing te komen. Ze proberen er samen met de huurder alles aan te doen om uithuiszetting te voorkomen. Als er problematische schulden zijn dan kan de woningbouwvereniging u doorverwijzen naar een gemeentelijke stadsbank voor schuldhulp en budgetbeheer echter is het aan de huurder omdat ook te willen. Als de huurder de kop in het zand steekt en nergens op reageert of domweg geen hulp wil dan zet de woningbouwvereniging de procedure door en gaat bij een verkregen vonnis ook actief ontruimen met alle narigheid en extra kosten vandien.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

AHAZEL1955
AHAZEL1955 - Apr 25, 2024 om 14:53
Vakantie & reizen

Gevonden goederen terug zien te krijgen lukt maar niet

Ik ben een weekje op vakantie geweest in Spanje en heb daar een auto gehuurd bij Europcar. Je vliegt op Madrid (Barajas) en dan moet je een flink eind naar T1 lopen waar je Europcar ergens zult vinden.

De gehuurde auto bracht ik op 22 april 2024 terug, maar helaas heb ik mijn koker met zonnebril op sterkte in de auto laten liggen en ik kwam daar pas achter toen het te laat was om terug ... Lees meer

Al
Alwin Stuit - Apr 26, 2024 om 09:37
Winkels & webshops

Charlie Temple komt afspraken niet na en laat niets van zich horen, ben niet dei

CharleyTemple nog actief? Komen hun verplichtingen niet na. Hoe zit dit vragen velen met mij zich af Lees meer

kasper1961
kasper1961 - Apr 24, 2024 om 15:33
Voeding & gezondheid

Zero sugar jumbo

tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat. Lees meer