Boter / margarine / light....
Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is (behalve de prijds) tussen de goedkoopste "boter" voor op m'n brood en de duurste "boter". Er zit een gigantisch prijsverschil tussen. Ik word gek van de keuze's die ik kan maken.
Wat is nu heel simpel "goeie boter op m'n brood".
Gewoon die van de aldi of lidl, betaal je graag meer, ga je gang.
Wel de dieetmargarines of halvarines nemen uiteraard.
Al die flauwekul over dat bepaalde margarines zoveel 'beter' zouden zijn als anderen: Geloof erin, en betaal ernaar...
Doe mij maar normale dieetmargarine's.....
Gr. Henri
En toch is in bijna alle gevallen het verschil dus De Prijs.
Behalve dat het woord boter staat voor wat wij vroeger Roomboter noemden en voor de meest mensen onbetaalbaar.
En margarine is dus een betaalbaar alternartief.
En bij margarine moet je gewoon gaan voor die welke je het lekkerst vind.
Zegt iemand die nog nooit boter of margarine heeft gegeten en toch inmiddels 65 jaar is.
hans
@ Hans:
"...vroeger Roomboter noemden en voor de meest mensen onbetaalbaar."
Valt erg mee sinds de boterberg. Is zelfs geen smokkel item meer.
In Duitsland €0,65 bij Aldi en Lidl.
Prijs van een pakje boter hier bij Aldi en Lidl: €0,69.
Margarine is haast niets goedkoper of zelfs duurder. Boter is puur dierlijk vet. Men zegt ongezonder i.v.m. cholesterol. Vroeger was margarine dat hoofdzakelijk ook, doch tegenwoordig valt dat mee.
Doe er gewoon op wat je lekker vind. Over smaak valt niet te twisten!
Zelf vind ik Matze (Paascracker) met boter (niet te dun) en dik puur chocoladehagel lekkerder dan een slagroomgebakje.;-)
Twentse krentenwegge met boter smaakt ook beter dan met margarine.
Doch op m'n brood doe ik ook geen boter noch margarine: dan proef je het beleg beter.
Hardware ERror MAN. (smulpaap en dat is te zien....)
http://www.hungryfeelings.be/ingredient.php/boter_en_margarine
Boter is het product dat ontstaat na het karnen van room.
Room ontstaat na het centrifugeren van melk. Normale melk bevat ongeveer 3,5 tot 4 % botervet. Door het centrifugeren wordt de room, dus het lichtste gedeelte van de melk, afgescheiden.
Dit kan zowel op de boerderij als in de zuivelfabriek gebeuren. Men spreekt dan van respectievelijk boeren- of hoeveboter en van melkerijboter. Om boter te mogen maken voor de verkoop heeft men een vergunning nodig die uitgereikt wordt door de Nationale Zuiveldienst.
Op de boerderij zal men de room laten verzuren op een spontane manier. Dit geeft een eigen smaak aan de boter. In de zuivelfabrieken gebruikt men geselecteerde melkzuurbacteriën om de room te verzuren. De room wordt bovendien gepasteuriseerd , dit geeft een zeer hygiënisch en stabiel product dat steeds dezelfde vlakke smaak heeft. Hoeveboter daarentegen kan van smaak verschillen naargelang het seizoen, of de koeien in de weide of op stal staan, winter of zomer. Hoeveboter wordt gemaakt van ongepasteuriseerde room en zal daarom ook iets minder lang bewaren.
Boterbereiding
De verzuurde room wordt lichtjes verwarmd tot ongeveer lichaamstemperatuur en wordt in een karn geklutst tot de vetdeeltjes uit de room zich afscheiden, deze komen dan bovendrijven op de resterende botermelk, of karnemelk. Hetzelfde kan men zelf doen door verzuurde room te roeren of te kloppen tot deze schift. Deze boterkorrels worden dan gekneed worden tot een samenhangende bal, alle resterende botermelk wordt er verder uitgekneed en de boter wordt herhaaldelijk gewassen in zuiver koud water. De boter wordt soms gezouten en nadien verpakt. Hoeveboter is minder lang houdbaar dan melkerijboter. Melkerijboter die koel gestockeerd wordt, blijft wel enkele weken goed.
Margarine
Margarine is een botersurrogaat. Ze heeft lange tijd een slechte reputatie gehad maar nu wordt margarine aanzien als een goed vervangproduct, zelfs evenwaardig, voor boter, dat zijn eigen kwaliteiten heeft.
Het is een emulsie van melk en rundvet. Tijdens het karnen komen er ronde vetbolletjes te voorschijn die er uit zien als parels, “margarites” in het Latijn. Vandaar de naam; margarine!
Het product is na meer dan honderd jaar sterk verbeterd en nu maken we een onderscheid tussen :
- gewone margarine : ook wel bak - of braad margarine genoemd. Als vetstoffen worden zowel dierlijke als plantaardige oliën of vetstoffen gebruikt
- plantaardige margarine : hiervoor gebruikt men uitsluitend plantaardige vetten of oliën
- dieetmargarine : ook margarine voor speciale voeding genoemd . Hierin worden plantaardige oliën gebruikt met veel linolzuur en een laag gehalte aan verzadigde vetzuren.
- minarine of halvarine : plantaardige margarine die met water en gelatine bewerkt wordt en aldus 50% minder vetstof en dus minder calorieën bevat.
Zowel boter als margarine bevatten ongeveer 82 % vetstoffen. Het overige deel bestaat uit water, melkstoffen en zouten. Olie en zuiver vet daarentegen bevatten 100 % vetstoffen .
Boter, is dus een natuurproduct gemaakt van melk, later room, van de koe. (Kan theoretisch ook van geit, schaap, paard enz...zijn.)
Goede boter heeft een onnavolgbare smaak, nog door geen enkele margarine geëvenaard.
@ labswans,
Vroeger noemde men bij van den Bergh & Jurgens in Rotterdam(boterfabriek van Unilever) halvarine intern daar belazerine omdat de helft van de boter uit water bestond :)))
Vandaar lager in gewicht (water), gezonder (water) , lager in prijs (water) dan de "echte" boter die wel uit bestandsdelen bestond.
plantaardige margarine die goed is voor de hart en bloedvaten zijn het beste de prijs zegt niet zoveel over de kwaliteit. het meeste komt toch van unilever of jurgens en dee berg. en dar komen vele merken vandaan.. over het algemeen is echte roomboter het lekkerste. e.a is ook afhankelijk van het soort brood en of beleg. en het belangrijkste wat u zelf lekker vind. dat is met bakken ook zo .
lager in gewicht ? water ? dat is zwaarder..........
En men vult af op e gewicht dus bedonderen ? Dacht het niet !
Daar zijn richtlijnen voor
labswans
@ labswans, even terzijde.
Soortelijke massa H2O=1. Emulsie boter is > t.g.v.vettoevoeging.
e waarde zegt niets. 1 kg e ganzenveren weegt net zo zwaar als 1kg e lood. e zegt alleen iets over toegestaan lekverlies binnen een bepaalde gewichtsbandbreedte.
De vraag ging toch trouwens over boter en margarine ? Hierop gaf je overigens een prima en uitgebreid antwoord.
+
Geachte heer, even een persoonlijk probleem omtrent margarine producten wat u adviseert. Er zitten in margarine stoffen die bij mij altijd steen & vetpuisten veroorzaakten en hoe goedkoper het was zoals in het leger, des te erger was het. Specialisten konden het niet verklaren, maar een simpele verpleegster gaf de oplossing, en ik heb ze nooit meer gehad nadat ik omgeschakeld ben en dat geld bv ook voor koekjes, enz. Dat echte boter is zuiverder, mijn poes steelt dit, maar NOOIT margarine!
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Wunderland Kalkar onterechte kostem
Mogen personeelskosten zo worden doorberekend ? Lees meer
Servicecontract voor warmtepompverwarming kost E 481 pj ???
Waarom is een servicecontract voor een warmtepompverwarming van een appartement zo veel duurder dan dat ik ooit voor een cv-verwarming servicecontract heb betaald?
Offerte gekrgen voor een 1 jaar jong nieuw opgeleverd appartement, kosten E 481,00 per jaar !!
Voor cv ketel betaalde ik ca. E 8,00 per maand... ( E 96,00 per jaar)
Is dit een nieuwe melkoe voor installatiebedri
...
Lees meer
Windows life mail mappen verdwenen
Ook goede morgen,ik gebruik windows life mail,en ja,ik weet het,dat is oud,maar werkt nog prima
Echter nu zie ik de submappen plots niet meer bij het hoofdaccount
En ik snap dat ik iets verkeerd heb gedaan,maar ik had ze heel graag terug
Ze zijn schijnbaar niet weg,maar onzichtbaar
Ik draai onder windows 10
Ik hoop en duim dat iemand een makkelijke oplossing weet
Beda
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer