Stroopjesvet
Van (heel) vroeger ken ik stroopjesvet. Armeluis-stroop, want het was gewoon vet (uitgebakken vetspek of reuzel) met een lepel stroop erdoor gemengd.. Daar kon je lang mee vooruit. Gezond zal het wel niet geweest zijn, tenzij je een baan had met veel lichamlijke inspanning. Ik probeer dat nog eens te maken, en als je het woord goegelt krijg je voldoende recepten. Alleen: het lukt mij niet om het (uitgebakken) spekvet goed te mengen met de stroop, ongeacht de temperatuur. De stroop blijft op de bodem, en het vloeibare (langzaam opstijvende) vet er bovenop, hoe hard en veel ik ook roer. Ik gebruik zogenaamde schenkstroop. Zou het daaraan liggen ? ? ? Graag advies (van een uitstervende generatie).
Hallo,
Ik denk dat u het verwarmd tijdens het mengen.
Maar .......... dat moet juist niet.
Koud mengen / roeren.
Als het niet goed lukt dan even iets verwarmen maar niet tot smelten maar zo dat het goed te mengen is.
Dus uw gescheiden vet met stroop is nog gewoon bruikbaar.
Even roeren / mengen en smakelijk eten.
En het beste gebruikt u DIKKE stroop uit een bus.
Eet smakelijk, poltol
mag piepkleine toevoeging, poltol: kamertemperatuur en wat je zegt: dikke stroop. Wel spekvet eerst zeven. Lekker was dat altijd, yammie.
Mij (Zeeuwse) oma at dit bijna dagelijks. Ik heb het haar ook zeer vaak zien maken. Het spekvet was gewoon koud. Het stond altijd buiten, in zo'n kastje met horregaas ervoor. Daarna zeer rijkelijk stroop uit zo'n geel-witte pot er door. Oma is 100 geworden, zo slecht kan stroopjesvet dus niet zijn.
Bedankt allemaal. Met jullie adviezen is het gelukt. Miijn fout was dat ik a. dunne stroop gebruikte, en b. de stroop al door het vet probeerde te mengen terwijl dat vet nog (te) warm was. Morgen lekker smikkelen (en het vet daarna weer kwijt zien te raken !). Gr. Eukie
[quote=eukie schreef op woensdag 23 nov 2011, 20:20]Bedankt allemaal. Met jullie adviezen is het gelukt. Miijn fout was dat ik a. dunne stroop gebruikte, en b. de stroop al door het vet probeerde te mengen terwijl dat vet nog (te) warm was. Morgen lekker smikkelen (en het vet daarna weer kwijt zien te raken !). Gr. Eukie
Smakelijk eten en doe het op warm donkerbruinbrood.
U blijft dan smullen.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmm jammie, zegt poltol
Nu maken jullie mij nieuwsgierig, hoeveel spekvet en hoeveel stroop? En waar aten ze dat vroeger bij en wanneer?
Groet Ankene
wij maakten vroeger ''stroopjesboter'' met (gezouten) roomboter i.p.v.
spekvet. hoeft niet verwarmd te worden en heelijk dik op bruin brood.
Kan je zelf bepalen akle0106 ! Omdat je de stroop nog door het vet kan mengen als dit (al bijna helemaal) gestold is. Begin met een beetje, en voeg zonodig bij.,, maar niet meer dan 1 op 1. Omdat het een vreemde combinatie is van zout en zoet, hangt veel af van de persoonlijke smaak. Je moet vetspek kopen, in blokjes snijden en dit langzaam smelten, of kant en klare reuzel. Eet ze, en . . . niet teveel, want het ligt nogal zwaar op de maag. Je vraagt wat "vroeger" was: bij mij was dat voor de 2e wereldoorlog, dus in de jaren dertig. We aten dat op een boterham, net als gewone stroop. Waarschijnlijk werd het gegeten als compensatie voor (gebrek aan) vlees, want dat was in die jaren echt geen gemeengoed. Bovendien was het in vergelijking met gewone stroop redelijk goedkoop.
In dienst ( 1956) lag er bij ons op de kamer een Zeeuw en die bracht na het weekend altijd uitgebakken reuzel mee. diegene die niet met weekend ging drukte een paar broden achterover en dan zondagsavond als we binnen kwamen stuut met vet en bruine suiker man man wat lekker.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Audi etron... dure auto... maar.. kwalitatief uitermate teleurstellend
Dure EV gekocht. Audi RS Etron GT, Leuke auto, maar veel problemen. Na problemen met de verwarming (in de winter viel de verwarming uit, helaas geen verwarming, handschoenen aan om zonder bevroren vingers te sturen) nu recent drie keer achter elkaar is de auto volledig stilgevallen. Tijdens het inhalen op de snelweg tijdens de drukke avondspits, viel de auto gewoon volledig uit. Via gevaarlijke ma ... Lees meer
Welke smartfone maakt mooie foto's?
Ik heb mijn Huawei-telefoon in de trein laten liggen en helaas door niemand "gevonden". Moet dus nieuwe telefoon,gebruik hem het meest om foto's te maken,liefst Natuurfoto's en zo kleurgetrouw mogelijk en was tevreden met mijn Huawei.Denk nu aan Samsung,mijn zus kocht de Samsung A53 5G en gebruikt hem ook het meest het meest om "mooie"foto's te maken en nu zijn de kleuren veel te BLAUW!!! Dus als ... Lees meer
Niet geïndexeerde begrafenisverzekering
Onlangs ontdekt: heb een begraf.verzek. van €908 (=2000 gulden) Stopgezet per 1-9-1970. Dus destijds door ouders bijeen gespaard met zuur verdiende centjes. De afgelopen 54! jaar hebben de diverse verzekeringsmaatschappijen hier gigantisch geld mee verdiend. Zie ik daar helemaal niets van terug? Allemaal misschien volgens de regeltjes, maar t blijft bizar! Is daar nog iets aan te doen, want ik v ... Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer