Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ni
nico w. - 10-11-2011 12:38:33
Geldzaken & Recht

collectieve schadevergoeding in geld straks eindelijk mogelijk

Goed nieuws voor consumenten. de tweede kamer heeft deze week eindelijk ingestemd met een voorstel die moet leiden tot een wetswijziging waarmee consumentenorganisatie door middel van collectieve rechtszaken schadevergoedingen kunnen binnenhalen. collectieve rechtszaken waren al mogelijk vanaf 1992, maar daarin is tot nu toe geregeld dat dit slechts tot een vonnis leidt, waarin de rechters slechts een zg, ''verklaring van recht'' afgeeft. met zo'n verklaring van recht moesten consumentenorganisatie vaak toch nog uiterst lastige schikkingsonderhandelingen voeren met de veroordeelde schadeveroorzaker. onder andere de consumentenbond heeft zich jarenlang beijverd om collectief schadeverhaal mogelijk te maken.
als de wet omstreeks 2013 is aangepast komen consumentenorganisaties veel sterker te staan. de regeling kan uitkomst bieden aan gedupeerden in massaschadezaken, zoals woekerpolissen, aandelenlease de verboden koppelverkoop door dsb en andere banken..

door middel van collectieve rechtszaken kunnen consumenten veel goedkoper hun schade claimen, dan wanneer zij zelf individueel moeten procederen.