Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ju
jumppercabble - 24-07-2016 03:35:19
Geldzaken & Recht

Is het strafbaar om iemand op nemen en dit later informeel als bewijs te gebruiken?

het volgende is gewoon een voorbeeld, ter toelichting:

stel je voor: je belt met een verzekeringsmaatschappij om toelichting over een bepaalde regeling in de polisvoorwaarden te vragen. je krijgt een antwoord en neemt dit op (dus je legt het vast op een geluidsband), noteert datum en tijd van het gesprek. later als je betreffende behandeling probeert te declareren, zoals afgesproken met een contactpersoon, weigert de verzekeringsmaatschappij. jij zegt dat je persoonlijk van hun te horen gekregen hebt dat dit zou moeten kunnen.

mag je nu dit opgenomen gesprek presenteren als bewijs van het feit dat datgene wel degelijk in een gesprek met de maatschappij beloofd werd vergoed te kunnen worden? er werd niemand medegedeeld dat het gesprek opgenomen zou worden, alleen de opnemer wist dit.

dit is 100% een fictief verhaal, als voorbeeld, denk op een bredere schaal. ook op kleinere vlakken, niet-juridisch, of bij gesprekken die niet over geld gaan, maar meer informele afspraken. bijvoorbeeld je baas heeft beloofd dat je om 15.00 pauze mag nemen, maar ontkent dit later. (laten we negeren dat dit de relatie en vertrouwen schaadt -- is het legaal strafbaar als je dat doet of niet? <-- dat is de vraag.)