ba
door babbe Apr 12, 2006 om 10:36
Auto & vervoer

Disculperende stilstand

Ja, ook ik loop tegen deze term op. ik zal de situatie even beschrijven.


Ik rij weg van een groot parkeerterrein, mijn rijbaan op de uitrit is deels geblokkeerd door een fout geparkeerde auto. Door verminderd zicht overzie ik de rijweg erachter niet. Ik maak dus een inhalende beweging van de fout geparkeerde auto, waarbij ik deels op de andere rijbaan rij. Halverwege de inhalende beweging zie ik dat er een auto van rechts aan komt rijden die linksaf het parkeerterrein op wil.


Gezien dat deze van rechts komt, wil ik zoveel mogelijk ruimte maken en ga dus zoveel mogelijk naar rechts. Gezien de beperkte ruimte sta ik met mijn neus tegen de fout geparkeerde auto en met de achterkant nog een stukje op de andere rijbaan. Lullig, maar ik kon dus niet verder en sta stil.


De andere auto rijdt tegen mijn achterkant aan en rijdt door, schade dus over de hele lengte van hun auto. De verzekering geeft aan geen disculperende stilstand, dus mijn schuld. Ik heb dit niet geaccepteerd. Want in mijn ogen was de aanrijding niet onvermijdelijk en heeft de tegenpartij de keuze gehad om te anticiperen. Ik kon geen kant meer op.


Wat de uitslag wordt... ik heb nog geen idee, maar ik hou jullie op de hoogte, reacties welkom...

10304 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Apr 12, 2006 om 10:48
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

In iedergeval wat meer info (internet)Fred


Uit uw reactie begrijp ik dat u bestuurders die achterop botsen altijd aansprakelijk acht (Art 19 RVV). Maar dat is niet altijd zo. In sommige gevallen kan er sprake zijn van disculperende stilstand (disculperen = vrijwaren), al is daar in dit geval geen sprake van. Hier wordt zonder enige verkeersnoodzaak abrupt geremd en tot stilstand gekomen. Immers, uw motor sloeg af. Hoewel uit de jurisprudentie blijkt dat men ten opzichte van zijn voorganger steeds zodanige afstand moet bewaren dat men bij plotselinge rempartijen van een voorganger tijdig tot stilstand kan komen, zijn daar toch wel enkele uitzonderingen op. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat het voorste voertuig plotseling voor een geel of groen verkeerslicht gaat stilstaan. Volgens de wet betekent groen licht bij de driekleurige verkeerslichten immers DOORGAAN. Geel licht betekent in eerste instantie weliswaar STOP, maar niet zonder de toevoeging: voor bestuurders die het teken zo dicht genaderd zijn dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is: DOORGAAN. Nog een uitzondering is dat de voorste auto gaat stilstaan op de rijbaan van een auto(snel)weg. Omdat daar nauwelijks op valt te anticiperen gaat de partij die in zo"n geval achterop botst meestal ook vrijuit! Overigens moet dan wel vaststaan dat het remmen en tot stilstand komen niet van tevoren zichtbaar, waarneembaar of te verwachten was, dus botsen tegen een stilstaande file valt er niet onder. Voor uw geval kunnen we u geen pasklare oplossing geven; de zaak zal verzekeringstechnisch ongetwijfeld tot enige discussie leiden. (IvdB)

Bron Autoweek .


 

ve
door verwijderd - Apr 12, 2006 om 11:20
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Fred,

Het stuk wat je van internet gehaald hebt als antwoord slaat bij deze aanrijding nergens op. Jouw gekopiëerde stuk gaat over twee auto's de achter elkaar aanrijden. Dat is in deze zaak niet aan de orde en de vraag gaat bovendien over disculperende stilstand.

Babbe,

Disculperende stilstand moet minimaal een seconden of acht lang zijn. Dus al geruime tijd stilstaan. Anders zou je - als je een aanrijding ziet aankomen - gauw stil kunnen gaan staan en de schuld zodoende leggen bij de tegenpartij, die op dat moment nog rijdt.

U wilde/was aan het inhalen in een onoverzichtelijke situatie en kwam daardoor op de weghelft van de tegenliggers. Er kwam een tegenligger aan en die raakte de achterkant van uw auto, die nog op die weghelft stond. Daarmee zit u helaas fout. Ook uw stilstand was niet lang genoeg (zie bovenstaande uitleg).

Ik kan u nu de uitslag al geven. Het is en blijft uw schuld.

Vladja



ve
door verwijderd - Apr 12, 2006 om 11:25
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste Babbe,


Van disculperende stilstand is sprake als je al enige tijd stilstaat. Dus geen plotselinge stop maakt voor een stoplicht of even stilstaan tijdens het manouvreren van je auto om een ander vrij baan te geven. Er is niet wettelijk vastgelegd hoe lang je stil moet staan om disculperend te zijn, maar doorgaans wordt minimaal 8-10 seconden aangehouden. In uw geval is hier inderdaad geen sprake van disculperende stilstand en heeft de verzekering in prinipe gelijk door de schade niet te vergoeden.


Aangezien u op de verkeerde weghelft verbleef, wordt dan dus vrij automatisch de schuld bij u gelegd. Het is aan u om aan te tonen dat de verkeerssituatie dermate onoverzichtelijk was, dat u de situatie niet anders kon inschatten.


Ik hoop hiermee uw vraag naar tevredenheid beantwoord te hebben.


Mvgr - B

ve
door verwijderd - Apr 12, 2006 om 11:28
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@ Vladja,


Je was me net een paar tellen voor. En inderdaad, bovenstaand antwoord van "Copy & Speeltuin" is volledig niet terzake zijnde.


Mvgr - B

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Mu
Murp - May 19, 2024 om 15:32
Garantie & verzekeringen

Verkeerd framenummer van (gestolen) fiets doorgegeven bij verzekering

Hoi iedereen,

Helaas is afgelopen week mijn e-bike gestolen.
Ik heb de fiets verzekerd na aankoop.

Na het indienen van de aangifte werd ik gebeld door de politie met de mededeling dat er al een fiets geregistreerd staat als gestolen met het hetzelfde framenummer/merk/type. Sterk verbaasd, want de fiets heb ik bij levering zelfs in elkaar moeten zetten. Zo nieuw was 'ie. ... Lees meer

Iv
Ivone - May 18, 2024 om 19:07
Huishouden & energie

Hoeveel dopjes Formil Rood gebruiken per wasbeurt?

Het flacon Formil zegt voor 42 wasbeurten inhoud te hebben, maar hoeveel gebruik je per wasbeurt? Lees meer

wi
witteke - Mar 5, 2024 om 14:40
Voeding & gezondheid

Extreme tandarts angst

Deze keer eens niet een vraag waar ik zelf mee te maken heb,maar voor een buurvrouw,die nauwelijks kan lezen en schrijven,sorry

Ze heeft extreme tandarts angst,wat ook is vastgesteld
En ze heeft zich laten vertellen dat in bepaalde gevallen de narcose bij de tandarts in de basisverzekering zit

Voor ze dit doet,wil ik dit zeker weten voor haar
Wat ik vind is
... Lees meer