ja
door jangmcoolen Dec 12, 2012 om 13:25
Geldzaken & recht

OMZETTEN HYPOTHEEK

Als je hard werken veel belangrijker vond dan kennis opdoen, weet je van veel dingen te weinig. Vandaar dat ik wel eens een vraag stel in deze rubriek en vaak ZEER WELKOME antwoorden terugkrijg.
Voor mij hebben ze jaren geleden een aflossingsvrije hypotheek geregeld. Gelukkig heb ik nog een ruime overwaarde (door hard werken vooraf al wat geld gegeven).
MIJN VRAAG: heeft het voor mij zin om naar een spaarhypotheek te gaan (je hoort er veel over, maar nergens wordt uitgelegd wat ik nu vraag.
Alvast mijn zeer hartelijke dank voor uw reactie.

907 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tijger1
door tijger1 - Dec 12, 2012 om 14:26
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Waarom zou U? Half Nederland is in paniek over hun bestaande hypotheken, nergens voor nodig, en er wordt maar geschermd met de fiscale voordelen van een spaarhypotheek. Net zo goed als dat ze toen schermden met de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek, toen u die afsloot. En u wist toen toch ook dat de hypotheek na 30 jaar afgelost moest worden

Als u nu tevreden bent met die hypotheek, moet u die gewoon houden.

Als u minder schuld wilt hebben, dan kunt u meestal 10% boetevrij aflossen per jaar. Als u dat niet wilt, hoeft het ook niet. U kunt ook gewoon zelf sparen, om t.z.t. de hypotheek te kunnen aflossen. Dan houdt u uw handen vrij en (een deel van) het geld beschikbaar voor andere zeer dringende zaken.

pino123
door pino123 - Dec 12, 2012 om 14:32
2763 Antwoorden / 14 Vragen
0

Wat je wel kan doen is eventueel omzetten naar een gedeelte spaarhypotheek. Hierdoor weet je in ieder geval dat na de periode er een gedeelte wordt afgelost van de hyptheek. Bijv. de helft.

Dit hoeft natuurlijk niet, je kan ook lekker doorsparen en daarvan je hypotheek aflossen. Dat is ook een mogelijkheid. Zoals Tijger1 al aangeeft.

Zelf heb ik voor de helft aflossingsvrij, de andere helft is spaar. Het moet wel gek lopen indien mijn huis na 30 jaar meer dan de helft minder waard is geworden.

an
door andre.de.vries - Dec 28, 2012 om 12:45
3 Antwoorden / 0 Vragen
0

Het kan voordelig zijn om te sparen via een bankspaarrekening als je boven je vrijstelling in box 3 zit omdat de bankspaarrening in box 1 zit, maar je kunt het geld dat je op je bankspaarrekening hebt gespaard ook alleen voor aflossing van de hypotheek gebruiken dus je geeft flexibiliteit op. Ook moet je de rente die je in box 3 ontvangt (na aftrek van de evt. vermogensrendementsheffing van 1.2% per jaar) vergelijken met de rente die je op de bankspaarrekening krijgt (die is vaak gelijk aan de hypotheekrente).

jo
door jorisw - Dec 28, 2012 om 17:09
4340 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ik zou gewoon die aflossingsvrije hypotheek houden en aflossen als je geld over hebt. Je bent dan veel sneller van je schuld af dan als je een andere constructie neemt en je hebt geen oversluitkosten. Afhankelijk van de geldverstrekker mag je 10 tot 20% per jaar boetevrij aflossen.

En doordat je zelf bepaald hoeveel je per maand wilt aflossen heb je ook veel meer vrijheid.

tijger1
door tijger1 - Dec 28, 2012 om 18:50
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

[quote=jorisw schreef op vrijdag 28 dec 2012, 17:09]Ik zou gewoon die aflossingsvrije hypotheek houden en aflossen als je geld over hebt. Je bent dan veel sneller van je schuld af dan als je een andere constructie neemt en je hebt geen oversluitkosten. Afhankelijk van de geldverstrekker mag je 10 tot 20% per jaar boetevrij aflossen.

En doordat je zelf bepaald hoeveel je per maand wilt aflossen heb je ook veel meer vrijheid.

Ik ben het hier 200% mee eens.

an
door andre.de.vries - Dec 30, 2012 om 19:49
3 Antwoorden / 0 Vragen
0

Gewoon aflossen binnen de 10% tot 20% die jaarlijks boetevrij kan worden afgelost is inderdaad het simpelste en meest flexibele. Aan de andere kant, zelf sparen om daarmee uiteindelijk de hypotheek af te lossen is bijna altijd (fiscaal) onvoordeliger: je krijgt op die spaarrekening een variabele rente van max 2.4% op het moment want deposito's lijkt me veel gedoe (alhoewel het wel kan natuurlijk maar dan geef je ook weer flexibiliteit op) en ik verwacht dat dat de komende jaren niet omhoog gaat gezien de euro crisis. Daar gaat dan 1.2% heffing af voor zover je boven de vrijstelling uitkomt (en daar kom je als je flink gaat sparen wel aan). Dan is het fiscaal gunstiger om een deel van je spaargeld dat je wilt gebruiken om de hypotheek af te lossen op een bankspaarrekening te zetten omdat je dan geen 1.2% betaalt en een hogere rente krijgt (vaak gelijk aan de hypotheekrente) maar je moet natuurlijk niet al je spaargeld hierop zetten want je kunt het er niet afhalen om een nieuwe wasmachine te kopen... succes met deze lastige vraagstukken....

tijger1
door tijger1 - Dec 30, 2012 om 21:35
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Zo lastig is het vraagstuk niet. Er verandert niets aan de situatie voor Ts. Dus hij is bekend met lagere rentes en eventuele vermogensrendemensheffing. En nog even afgezien van de kosten door een wijziging. Zondegeld.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ja
janarents - May 15, 2024 om 13:23
Winkels & webshops

Schoenen niet ontvangen van zalando

wij hebben 2 paar schoenen besteld  bij zalando en er is een open zak met 1 paar bezorgd door de ptt die voor aan de deur was neergezet en voor dat de deur openging  was de postbode al weg  zonder  dat er is getekent  voor ontvangst Lees meer

da
dameshoed - May 16, 2024 om 09:59
Huishouden & energie

Aanmaning

Wij hebben een factuur ( fact.nr 123) van Vitens gekregen per mail en zoals wel eens vaker kan gebeuren, "zakt" de mail weg.....en je vergeet te betalen.
Je krijgt een herinnering en je betaalt netjes, met vermelding van het desbetreffende factuurnummer (fact 123) Krijgen we opeens ( via de mail) een aanmaning plús kosten van 17,50 op dezelfde factuur ( fact 123) die reeds betaald was. ... Lees meer

wi
witteke - May 16, 2024 om 12:47
Geldzaken & recht

Sns 2008 afschrift

Mijn stiefmoeder is overleden
En nu beginnen dus de problemen,ik heb een hele lieve stiefzus trouwens
Mijn vader is sinds 2008 dood
En om een heel lang verhaal kort te maken,mijn erfdeel gaat over wat er op 2008 op de rekening van mijn vader en zijn vrouw stond op het moment van overlijden,volgens hun testamenten
Dat moet nu dus verrekend worden

En we gaan er echt ge ... Lees meer