tr
door tripleplay Oct 30, 2014 om 18:13
Geldzaken & recht

Huurgeschil uit de hand gelopen

Geachte.

Al sinds 5 jaar heb ik een aantal lopende klachten bij mijn verhuurder (woningbouw de Alliantie ) welke tot op heden mijn zaak nog niet opgelost heeft en ik uiteindelijk als pressie middel 1 maand huur ben gaan inhouden en mijn rechtsbijstand erop heb gezet. Nu heb ik door onfortuinlijke reden nog 2 maanden niet kunnen betalen (uitkering die niet goed werd uitbetaald) maar heb dit netjes aangegeven bij mijn verhuurder dat dit zo spoedig mogelijk komt en ik anders een betalingsregeling zou willen treffen, echter heeft de verhuurder dit aangegrepen als gelegenheid om een uitzetting procedure op te starten en op die manier mijn lopende zaak via de rechtsbijstand te kunnen ontlopen.
Ik heb dan ook geen idee hoe dit verder zou kunnen gaan verlopen (worst case scenario) betaal ik gewoon het volledige bedrag dat ik intussen heb mogen ontvangen van mijn uitkering, maar mag ik alsnog vertrekken uit mijn huur woning.
Ik heb mijn rechtsbijstand jurist gevraagd hoe dit zit, maar ook deze kan mij hier geen geruststellend antwoord op geven blijkbaar.
In hoeverre mag dit zomaar?
Ik heb 1 maand (terecht of onterecht) achter gehouden als pressie middel om mijn slepende geschil opgelost te krijgen (welke ik al sinds dag 1 aan heb gegeven)
- schimmel in mijn gehele badkamer door gebrekkige ontluchting
- Geen ISRA punt bij oplevering woning
- Woning en tuin totaal niet conform hun eigen richtlijnen opgeleverd waardoor ik onnodig op kosten ben gejaagd welke ik (in ieder geval deels) vergoed zou willen zien.
Hiervoor heb ik dan ook mijn rechtsbijstand ingeschakeld, maar als ik nu om bovenstaande reden mijn woning zo uitgezet kan worden ondanks dat ik gewoon mijn betaal verplichtingen na kan komen (na aangegeven te hebben dat dit inderdaad z.s.m. ingelost zal worden) komt het er op neer dat ik duizenden euro's heb mogen verspijkeren om een woning voor een ander op te knappen terwijl dit in mijn optiek de verplichting zou zijn van de verhuurder. artikel 7:209 BW zover ik kon lezen. in onderstaande.

Verhuurder aansprakelijk voor gebreken aanwezig bij aanvang van overeenkomst>>

Voor woon- en bedrijfsruimte kan de verhuurder zich niet onttrekken aan gebreken die bij aanvang van de huurovereenkomst al aanwezig waren. Dit is dwingend recht. Voor andere gehuurde zaken is deze regel regelend recht (bijvoorbeeld bij de huurovereenkomst van een boormachine).
Dit betekent dan dat de verhuurder voor een gebrek aansprakelijk blijft ook als de huurder het gebrek bij aanvang van de huurovereenkomst heeft aanvaard (zie artikel 7:209 BW). De achterliggende gedachte van deze bepaling is dat men zich niet voor eigen opzet of grove schuld mag vrijtekenen. Het schenden van een mededelingsplicht over een gebrekkige zaak mag uiteraard niet worden beloond met uitsluiting van de aansprakelijkheid van de verhuurder. Hierboven is vermeld dat de verhuurder op grond van ROZ-voorwaarden (versie augustus 2008) een zware onderzoeksplicht ten laste van de huurder kan brengen. De huurder die verzaakt onderzoek te doen naar gebreken aan het gehuurde (waarvan de verhuurder niet bekend was) kan gehouden zijn deze gebreken te herstellen als deze gebreken door onderzoek bij aanvang van de huurovereenkomst zouden zijn ontdekt.
Bron: http://www.huurgeschil.nl/index.php?page=gebrekaandegehuurdewoonruimte.php


Graag verneem ik hoe hiermee om te gaan (iemand hier advies voor) daar ik van mijn jurist geen wijs word.

Alvast dank voor het advies.
Dennis

2393 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tot15karakters
door tot15karakters - Oct 30, 2014 om 18:43
2189 Antwoorden / 14 Vragen
0

Naast schimmel en tuin, daar is de huurcommissie voor...

Maar 2 maanden niet betalen wegens omstandigheden kan ik je nadeel werken...
Verder had je als je niet tevreden was beter de woning kunnen verlaten of niet nemen... want niemand verplicht je daar te wonen.

5 jaren is wel erg lang en waarom nog geen uitspraak over de schimmel?

tenormin
door tenormin - Oct 30, 2014 om 18:48
16847 Antwoorden / 108 Vragen
0

Die recht bijstand jurist zou ik maar 'weggooien'. Allerdomste wat een huurder kan doen is op eigen houtje de huur inhouden. Dat is door omstandigheden nu nog meer uit de hand gelopen. Verder begrijp ik niet goed waarom alles dan zo lang moet duren met al die klachten. Daar is de Huurcommissie voor of, indien aanwezig: een Bewonerscommissie.

tr
door tripleplay - Oct 30, 2014 om 19:00
2 Antwoorden / 2 Vragen
0

Lang verhaal tot15karakters.

Ik ben deze woning dus wel (semi) verplicht ingetrokken door een eerder geschil.
Ik had in mijn vorige woning ruim anderhalf jaar buren overlast (lees alcoholistisch / drugsverslaafd) en de radio ging van 23:00 tot 07:00 op standje wanden eruit en ook hier deedt de Alliantie helemaal niets waardoor ik een urgentie af heb moeten dwingen via mijn rechtsbijstand.
Mevrouw kon niet uitgeplaatst worden omdat woon recht het best beschermde recht is (aldus de woningbouw)
Omdat het dusdanig uit de hand liep aldaar werd ik met spoed overgeplaatst en was het of dit of niets.
Ondanks dat ik vanaf dag 1 de oplever punten heb aangevochten denk ik dat de Alliantie mij als revanche op mijn gewonnen zaak NUL tegemoet is gekomen in mijn nieuwe woning en heb ik hier reeds de Huurcommissie op gehad die bemiddeld heeft en alle mogelijke vormen van correspondentie heb getracht om dit opgelost te krijgen met wederom NUL op het rekest.
Ik heb overigens niet 2 maar 1 maand ingehouden als pressie (wanhoop actie ik weet het) maar wat moet ik dan? na mijn eerdere zaak in mijn vorige woning was mij duidelijk dat ik niets gedaan krijg in mijn klachten daar het toen ook anderhalf jaar en een advocaat kostte om dingen voor elkaar te krijgen en nu alweer sinds december 2009. Ik weet dat het niet correct is om huur eigenhandig in te houden, maar rechten / plichten tegen elkaar afwegend zou ik hier nooit zo zwaar op aangerekend mogen worden denk ik.
Als hun aangeven dat woonrecht het best beschermd is, vind ik het merkwaardig dat deze mij wel zo makkelijk uit dreigen te zetten.

tijger1
door tijger1 - Oct 30, 2014 om 19:34
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Logisch dat uw rechtsbijstand de uitkomst van die procedure niet kan voorspellen. Dat is aan de rechter. Het is altijd uiterst onverstandig de huur in te houden. En nu hebt u ze nog extra wapens in handen gegeven door mog twee masnden niet te betalen.

Dat u aan uw huisbaas aangeeft niet te kunnen omdat uw uitkering niet goed loopt verzwakt uw positie nog veel verder. Daar hoeft de huisbaas natuurlijk al helemaal niet mee akkoord te gaan.

Ik neem aan dat er nu geen achterstand meer is, u kunt alleen hopen op clementie van de rechter.

gompy2
door gompy2 - Oct 30, 2014 om 19:46
2796 Antwoorden / 0 Vragen
0

Tenormin schreef het al, je hebt het domste gedaan wat je hebt kunnen doen.
Je frustraties zijn best begrijpelijk, maar op deze manier ben je behoorlijk je eigen ruiten aan het ingooien.

Huur opschorten

Mag de huurder de huur inhouden als sprake is van gebreken?

Een huurder mag niet zomaar de huur of een deel daarvan inhouden als de verhuurder niet aan zijn onderhoudsverplichtingen voldoet.

De huurder is allereerst verplicht om ernstige gebreken bij de verhuurder te melden. Het is aan te raden om de verhuurder op de hoogte te stellen van gebreken door middel van een (aangetekende) brief. De verhuurder dient in de gelegenheid te worden gesteld om de gebreken te verhelpen. Dat betekent dat de huurder verplicht is om de verhuurder binnen te laten voor reparaties.

Indien de verhuurder niet of niet tijdig reageert op het verzoek om de gebreken te verhelpen heeft de huurder van (sociale huursector) woonruimte twee mogelijkheden. De huurder kan een vordering tot vermindering van de huurprijs indienen bij de kantonrechter of een verzoek tot huurverlaging bij de Huurcommissie. De Huurcommissie kan alleen een verzoek in behandeling nemen als de verhuurder schriftelijk op de hoogte is gesteld van de gebreken en een termijn van zes weken heeft gekregen voor herstel van de gebreken.

De huurder van (vrije huursector) woonruimte dient zich voor een vordering verlaging huurprijs tot de kantonrechter te wenden. Voor deze procedure geldt de voorwaarde van zes weken tijd voor herstel niet. Wel zal de kantonrechter altijd beoordelen of de verhuurder voldoende in de gelegenheid is gesteld om het gebrek te herstellen.


Bron-> RVDV Advocaten & Mediators

Quote:

Huurachterstand

Een huurachterstand kan vervelende gevolgen hebben voor de huurder. Wat kan een verhuurder dan zoal ondernemen?

De belangrijkste plicht die je hebt als huurder is dat je de huurprijs op tijd en volledig dient te betalen. Volgens de meeste huurovereenkomsten moet iedere maand de huurprijs voor de eerste van de maand zijn betaald. Doe je dit niet of te laat, dan kan de verhuurder maatregelen nemen.
Gevolgen huurachterstand

De verhuurder kan bij niet tijdige of onvolledige huurbetaling incassomaatregelen nemen. Bovenop de verschuldigde huur mag hij dan eventuele incassokosten en wettelijke rente in rekening brengen.
Opzegging wegens huurachterstand

Daarnaast kan de verhuurder bij een hoge huurachterstand de huurovereenkomst opzeggen. Hij heeft hiervoor wel de toestemming van de rechter nodig. De rechter zal in de regel tot ontbinding van de huurovereenkomst overgaan, indien de achterstand 3 maanden of meer bedraagt. Stelselmatig te laat betalen kan eveneens tot gevolg hebben dat de huurovereenkomst wordt opgezegd.


Bron, klik-> JuroFoon.


Op die laatste site vind je wat trefwoorden die op jouw geval betrekking kunnen hebben, zoek daar eens verder.
De verhuurder kan je er niet zo maar uit zetten, dan moet je het wel erg bont gemaakt hebben als ik zo de zaken bij JuroFoon bekijk, maar je schiet zo te lezen al aardig op.
Lees maar eens door.

tr
door tripleplay - Oct 30, 2014 om 19:47
2 Antwoorden / 2 Vragen
0

Dit zou wel erg kort door de bocht zijn mijns inziens tijger1,

Zou er dus op neer komen dat een verhuurder haar plichten niet na hoeft te komen 5 jaar lang (ondanks herhaaldelijk aangeven van de klachten bij zowel verhuurder als huur commissie) maar compleet in haar recht staat omdat ik door omstandigheden mijn verplichtingen verlaat na kom.
3 maanden later mijn verplichtingen nakomen afwegende tegenover 5 jaar (en nog steeds niet) de verplichtingen nakomen van mijn verhuurder vind ik vertekent.
Als een rechter die verhouding zo makkelijk aan de kant zou schuiven en mij uit laat zetten twijfel ik aan het recht van de burger (of ik nou wel of niet volgens de wet gehandeld zou hebben)
Maar goed; wat is gebeurt kan ik niet meer terug draaien dus accepteer ik hiervoor eventuele aanmaningen (ondanks dat ik om een regeling heb gevraagd en deze nooit is afgewezen noch toegezegd) maar uitzetting lijkt mij toch wel erg ver gaan

tijger1
door tijger1 - Oct 30, 2014 om 20:05
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Het recht van de huisbaas bestaat er dus uit dat zij ern procedure tot huisuitzetting mogen starten wegens huurachterstand. Heel simpel.

De uitkomst is aan de rechter.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ja
janarents - May 15, 2024 om 13:23
Winkels & webshops

Schoenen niet ontvangen van zalando

wij hebben 2 paar schoenen besteld  bij zalando en er is een open zak met 1 paar bezorgd door de ptt die voor aan de deur was neergezet en voor dat de deur openging  was de postbode al weg  zonder  dat er is getekent  voor ontvangst Lees meer

da
dameshoed - May 16, 2024 om 09:59
Huishouden & energie

Aanmaning

Wij hebben een factuur ( fact.nr 123) van Vitens gekregen per mail en zoals wel eens vaker kan gebeuren, "zakt" de mail weg.....en je vergeet te betalen.
Je krijgt een herinnering en je betaalt netjes, met vermelding van het desbetreffende factuurnummer (fact 123) Krijgen we opeens ( via de mail) een aanmaning plús kosten van 17,50 op dezelfde factuur ( fact 123) die reeds betaald was. ... Lees meer

wi
witteke - May 16, 2024 om 12:47
Geldzaken & recht

Sns 2008 afschrift

Mijn stiefmoeder is overleden
En nu beginnen dus de problemen,ik heb een hele lieve stiefzus trouwens
Mijn vader is sinds 2008 dood
En om een heel lang verhaal kort te maken,mijn erfdeel gaat over wat er op 2008 op de rekening van mijn vader en zijn vrouw stond op het moment van overlijden,volgens hun testamenten
Dat moet nu dus verrekend worden

En we gaan er echt ge ... Lees meer