Koken op gas of inductie
Beste forumleden,
Er gaat een nieuwe keuken komen maar nu zit ik met het volgende ..............waar ga ik voor kiezen ?
Momenteel wordt er hier op gas gekookt maar je hoort zoveel over koken op inductie. Ik heb me er zoveel mogelijk in verdiept ( voor zover dat mogelijk is ).
Verstandelijk zou ik voor inductie moeten kiezen maar ik zie er tegenop . Je hoort zoveel tegenstrijdigheden en ik ben daarnaast ook bang voor de kwetsbaar heid van het koken op inductie. Dat die platen makkelijk kunnen beschadigen en dan alleen maar worden vergoed uit een uit gebreide all-risk opstal verzekering.
Heeft er hier iemand ervaring met het koken op inductie ,ik hoor het graag .
Ekiem
Als je nu iets nieuws gaat kopen zou ik altijd voor inductie gaan. Kwestbaarheid valt wel mee. Je moet gewoon niet gooien en schuiven met je pannen. Ik ben een tijdje terug overgestapt naar inductie en het is een goed alternatief voor gas. Keramisch vond ik altijd verschrikkelijk omdat het zo traag is t.o.v. gas, maar dat is bij inductie opgelost. Bijkomend voordeel is dat je keuken veel schoner blijft. Het vettige dat veroorzaakt wordt door het verbranden van gas is weg.
Als ik nu kon kiezen ging ik ook voor inductie. Ik kook keramisch nu en blijf het waardeloos vinden. Het enige waar je op met letten bij inductie is dat je de goede pannen hebt. Verder voordeel is inderdaad dat je ook geen probleem meer hebt met schoonmaken van gasfornuis. Mijn zus heeft het en ik vind het geweldig.
Aanvullend op al gegeven reacties: ik ben al meer dan een jaar qua koken overgeschakeld op elektrisch koken en dat scheelt hoe dan ook behoorlijk in de portemonnee. Helaas is het geen inductie apparaat maar ik heb wel spijt dat ik een jaar of 4 terug bij een renovatie van mijn keuken en vervanging gaskooktoestel niet voor inductie heb gekozen.
Geachte Heremietkreeft,
Bedoelt u dat op gas koken goedkoper is?
Nee, HK bedoelt dat elektrisch veel voordeliger is, maar dat is dus helemaal niet waar
Denk aan de kosten voor de verandering van de elektra.
Ik heb meer dan veertig jaar elektrisch gekookt, maar ben drie jaar geleden weer overgestapt op gas. Bevalt weer prima.
Gezien de overheid in 2025 van al het gas af wil is het het beste om te kiezen voor inductie.
Ook nog enkele vragen:
1 Is het een koop of huur huis?
2 is er een vrije stop/stekker aansluiting in de keuken {perilex 2/3 fase aansluiting}
3 Wat is uw huidige keuken opstelling {paint/foto}
__________________
https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/elektrisch-koken
Wat u wel moet weten is als u gaat voor inductie u wel een aantal nieuwe pannen moet aanschaffen, omdat niet alle pannen geschikt zijn voor inductie.
Tevens zijn pannen die jaren op gas zijn gebruikt ook vaak beschadigt aan de bodem {oneffenheden}. wat krassen kan veroorzaken op inductie. dus ik raad u niet aan om oudere pannen te gebruiken op inductie.
Inductie is tevens wel het meest veilige/snelst reageerende manier van koken. het is meer vergelijkbaar met gas koken, omdat de kookplaat gelijk reageert.
De plaat koelt ook snel af, en is zeer gemakkelijk schoon te maken. {ontvetter erop sprayen, poetsen met een Microvezel doek, en dan met een papieren doek afvegen}
Keramisch is verschrikkelijk, omdat u weinig tot geen controle heeft over de Hitte van de pan, het reageert ook zeer traag, en de plaat blijft lang warm.
Wat heeft de keuken opstelling met de keuze voor inductie te maken.
Koop of huur is ook niet van belang want je kunt de plaat zo meenemen. Maar als Ekiem een nieuwe keuken uit heeft gezocht waar ze al even mee bezig was dan zal het om een koopwoning gaan.
@justmeagain.
Niet veel, maar als de keukenopstelling niet geschikt is voor te koken op inductie. {locatie lege stop/Perilex aansluiting}
Dan kan je niet zo goed koken op inductie
@miennaamishaaz, u gelooft toch zelf niet dat heel Nederland in 2025 van het gas af is? Ik zelf, al kook ik (helaas) keramisch, dit is de slechtste beslissing ooit van de Regering: om van het gas af te gaan. Terwijl Duitsland juist aan het gas gaat. Vind gas de perfecte manier van koken: je hoort het. Controle enz. Het grote voordeel van inductie is: aanzetten is direct warmte, uit is direct afkoelen.
@miennaamishaaz, U weet weinig van het gebruik van een (glazen)keramische plaat. Reageert vrij snel, controle over de hitte van de pan?, (wordt de pan met gas of inductie dan niet warm) en wel eens gehoord van restwarmte zodat je de plaat eerder kunt uitschakelen. En als veiligheid is een indicatie aanwezig die brandt zolang de plaat nog niet tot handwarmte is afgekoeld. Het enige wat van belang is, is het juiste formaat pan op de juiste "brander"zetten.
Koken op inductie biedt veel voordelen zoals temperatuur controle en verschilt eigenlijk weinig van koken op gas. De glasplaat is van speciaal glas gemaakt en krasvast. Het stroomverbruik valt ook best mee want de elektra prijs ligt veel lager dan de gasprijs. Een goede pannenset is cruciaal en ik zou toch voor een pannenset gaan met kunststof handvatten want die worden tijdens het koken lauw warm. Metalen handvatten worden net zoals de pan heet en bij een schrikreactie valt de pan op de kookplaat. Als de aansluiting voor de inductie kookplaat al in de keuken aanwezig is een inductie de beste keuze maar als die aansluiting er niet is dan kiezen voor een gas kookplaat want de aanleg van de aansluiting kost bijna meer dan de aanschaf van een inductie kookplaat.
2 jaar geleden is ons hele flatgebouw gerenoveerd en is al het gas afgesloten. Toen ik hoorde dat het ging gebeuren, was ik niet blij maar na een week koken op inductie wilde ik al niet meer terug. Het is net zo makkelijk als koken op gas en veel veiliger. Als ik in jouw schoenen stond, koos ik voor inductie.
Geachte Ekiem,
Ik heb persoonlijk geen ervaring met koken op stroom, maar wel veel kennissen, die dat doen.
Zij vertellen mij, dat als je kookt voor grote gezinnen en grote hoeveelheden, koken op gas voordeliger is.
Kijk maar eens bij veel restaurants : de meesten koken op gas.
Goedenavond,
Bedankt voor jullie reacties. De keuken en alles dat erin zit is ruim 28 jaar ,vandaar de vervanging . Er is zoveel veranderd en ik verwacht dat het inderdaad toch Induktie gaat worden.
Maar nu nog een vraag.....op het gas schuif ik vaak met de pannen. Is het nu zo dat je met inductie dat niet meer mag / kan i.v.m krassen ? Ken nl. niemand die op inductie kookt en heb sinds kort pas voor het eerst zo'n kookplaat gezien.
Ekiem
zoals gezegd in mijn reactie, doe een keukenrolpapiertje tussen je pan en de kookplaat.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Is botox gevaarlijk voor rimpels
Is botox voor rimpels ongevaarlijk en hebt het nadelen Lees meer
Kunnen de lege flessen automaten de toestroom niet aan?
Geachte forumleden,
Ik sjouw al dagen mijn lege flessen van de ene naar de andere supermarkt.....
Zou het kunnen ,dat de supermarkten te veel lege blikjes en plastic flessen krijgen aangeboden en dat zij express de automaten uitzetten omdat ze anders verlies erop lijden?
Kortom : Kunnen de lege flessen automaten de toestroom niet aan?
Lees meer
Liander wil mijn meter vervangen
Ik kreeg vorige week een brief van Liander dat ik mijn huidige goed funtionerende meter voor de stroom moet vervangen vanwege een vage wet .
Ben ik verplicht om dit op te volgen of probeert Liander via druk en halve leugens die nieuwe meter geinstalleerd te krijgen ?
Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer
Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer