Hoe kook je het het goedkoopst
Hallo ,
Momenteel kook ik op gas , maar vraag mij af of elektrisch ( inductie ) goedkoper is .
Als het goedkoper is , hoeveel is het dan goedkoper ?
Mvg.
Het verbruik aan gas om te koken is eigenlijk minimaal. Als u op inductie wilt koken, zult u daar twee groepen elektra voor moeten hebben, en er moet een leiding aangelegd worden naar uw keuken, een nieuwe kookplaat moeten aanschaffen en nieuwe pannen. Reken uit uw winst.
Er zijn tegenwoordig ook inductie kookplaten in de handel die je'gewoon op 230 kunt aansluiten.
@jantiem, als je alles hebt wat tijger1 stelt, is elektrisch koken goedkoper. Maar pas dan.
Weet u dan hoeveel kuub gas u verbruikte met het koken op gas en hoeveel kilowatt u verbruikt met koken op elektra?
Sorry, laat antwoord: moet telkens inloggen en kom er dan nog steeds niet. Dan zou ik, om op je antwoord te kunnen reageren, het laatste Eneco gebruik moeten raadplegen, waar ik nu de kracht niet voor heb (!). Ik gebruik alleen gas voor CV; de rest is allemaal elektrisch. Alleen, sinds elektra: ben wat voordeliger uit. Maar ik had al twee aparte groepen en pannen, dus...
Als u nu alleen gas gebruikte voor de cv, kunt u toch geen idee hebben hoeveel gas u gebruikte om te koken? En kunt u dan zien hoeveel meer elektra u nu gebruikt ondat u elektrisch kookt?
Echt als je ook bv zonnepanelen hebt dan zou het goedkoper zijn. Koken op gas is echt goedkoper dan elektrische zeker als je oven ook meeneemt. Is zelfde verhaal als stoken is op gas ook voordeliger dan elektrisch.
Als het goedkoper is , hoeveel is het dan goedkoper ?
Dat is moeilijk in te schatten e.e.a. heeft met uw kookgedrag te maken. Kook altijd al elektrisch en wat je aan elektra meer verbruik verdien je terug door minder gas te verbruiken. Dus erg veel verschil zal het niet maken. Voor de duidelijkheid ik heb het dan over de tariefen van elektra ten opzichte van gas.
Inductje is ook te koop met 1 normale stekker, dus geen extra groep nodig.
Daarnaast verlies je bij gas 75% van het rendement en bij inductie 0%.
Als je toch opnieuw moet kopen kies dan voor inductie, ook lekker makkelijk schoon te houden en je kookt maar een korte tijd dus zoveel stroom verbruik je niet.
In veel nieuwbouwwoningen zit niet eens meer gas. Dat zal een reden hebben.
“Één normale stekker” daar kan je echt geen vierpits elektrisch of inductie kookplaat op aansluiten. Die stekker is inwendig gesplitst en zit dus op twee groepen.
Op één groep kan maximaal 3.520 Watt,
vier inductie platen zijn veel meer. Wel tot 7.400 Watt.
@ tijger1: https://www.coolblue.nl/product/779508/etna-kiv154rvs.html, normale stekker, aansluitwaarde 3680 Watt. Info van Etna: Deze unieke vrijstaande inductiekookplaat heeft 4 zones welke gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Door het slimme powermanagement kan de kookplaat op een normaal geaard stopcontact aangesloten worden zonder verdere aanpassingen in de meterkast. De kookplaat wordt dan ook standaard geleverd met een normale stekker.
@carola83.
Dit type was mij onbekend. Het woord “powermanagement” doet mij denken aan die speciale contactdozen om tegelijkertijd een wasmachine en droger aan te sluiten. Waarbij, als de wasmachine stroom vraagt om te warmen, de droger tijdelijk niets krijgt. Is in die situatie natuurlijk geen bezwaar.
Hoewel ik mij ook moeilijk kan voorstellen dat iemand tijdens het koken vier platen tegelijkertijd voluit nodig heeft.
Dan maar hopen voor de Ts dat dan ene stopcontact helemaal alleen die groep voor zichzelf heeft.
@Carola, thanks voor je link. @Tijger ik wist het zelf ook pas 2 weken nadat ik een monteur voor mijn inductie kookplaat in huis heb gehad.
Wat een onzin. Ik het zelf een Inductiekookplaat van het merk CASO Master P3 Plus. Dit met een normale stekker! Op een normaal geaard stopcontact! Het beschikt over drie kookzones met een maximale verbruik van 3500 W. Timer, standen en temperatuur zijn bij elk kookzone naar wens verstelbaar. Waarvan 2 kookzones nooit het maximum van 2100 Watt zal overschrijden als een samenspel. Het zgn powersharing. Je hoeft niets aan veranderingen toe te brengen in je meterkast! Tenzij je professioneel met een inbouw inductiekookplaat aan de gang wilt. Met 4 kookzones bijvoorbeeld zonder belemmeringen. Hiervoor is dan een 3-fasen stroom nodig. Een zgn krachtstroom. Dus wel enige verandering in je meterkast met de nodige kosten. Je zult dus voor je zelf moeten afvragen, hoe vaak je 4 kookzones tegelijk verbruikt. Of in het oude geval 4 gaspitten.
WE moeten sowieso stoppen met fossiele brandstofeen, dus de overgang naar elektrisch is een goede zaak en goed voor Groningen!
@januitgroningen. Wat u hebt is dus geen vierpits stel en u kunt dus ook niet tegelijkertijd uw drie pitten voluit gebruiken. Niet dat dat vaak nodig zou zijn.
En voor een vierpits die wel volledig voluit kan, heb je niet per se 3 fase stroom nodig, maar kunnen de platen verdeeld worden over twee groepen, met één speciale steker en stopcontact. Perilex.
rendement verlies van 0% is volgens mij niet mogelijk, daar maak je een perpetuum mobile mee...
alles heeft verlies, vooral dingen die warmte op wekken zijn daar vaak erg goed in toch ? ;-)
verder lees ik dat we over moeten op electra maar dan toch zeker wel electra uit iets anders dan kolen/gas of olie gestookte centrales denk ik hè?..uiteraard vanwege de fossiele brandstof en zeker als je het al over rendement wil hebben lijkt mij :-)
@TIGER1 Een verdeling over 2 groepen is mogelijk, maar ook zeer omslachtig. Ik zelf heb dus 3 kookzones, en heb daar ruim voldoende aan. Hoe vaak maak je gebruik tegelijkertijd van 4 kookzones? Ook zul je nooit 3 kookzones tegelijkertijd op de allerhoogste stand gebruiken. Het is een zeldzaamheid. IK heb zelf wel het idee, dat het energiezuiniger is, het inductiekoken. Althans de kooktijden zijn veel sneller. Ik ben ooit begonnen met een gasstel, daarna keramisch en nu dus via inductie. Met inductie moet je wel zoeken naar de juiste balans. Dit is ervaring. Omdat je zowel met een temperatuurtoets alsook een powertoets te maken hebt. Op een gasstel of keramisch had je maar 1 toets, van 1 tot en met 10. Daar had dus veel meer gevoel bij. Mogelijk, nog de aanschaf van een set nieuwe pannen. Met een magneetje op je huidige set pannen brengt uitkomst. Als het magneet aantrekt, zijn ze ook geschikt voor inductie. Maar dit zegt niks over de kwaliteit mbt de geleiding. Tegenwoordig zijn er speciale pannen in de handel, specicaal voor inductie gemaakt, voor een betere warmtegeleiding. Inductie heeft 0% warmteverlies of wat voor verlies dan ook. Bij inductie wordt een magnetisch veld opgewekt, wat direct door de pannen wordt opgenomen.
@jan. Ik weet hoe inductiekoken werkt.
U hebt het “idee” dat het voordeliger is dan keramisch. Ooit het verbruik opgenomen van uw keramische platen? Of voordien van gas?
@TIJGER1 Of het voordeliger is, weet ik niet. Het is vrijwel niet meetbaar. Of je zou het opgenomen vermogen moeten vergelijken. Met keramisch zat ik ook al op 1800 watt. Daarentegen zijn de kooktijden met inductie ook veel sneller. Het is in mijn stroomverbruik in iedergeval niet buitensporig. Anders was het wel opgemerkt in de meterstanden.
Het ging mij in 1ste om de reactie, dat inductiekoken alleen mogelijk zou zijn met extra groepen of een aanpassing in je meterkast mbt het krachtstroom cq 3-fasenstroom. Dit is dus niet waar. Er zijn dus alternatieven.
@gerbera, de tarieven zullen in principe niet veel verschillen, alleen op kooktijden elektrisch koken kunnen verschil maken. Als alleenstaande heb ik een dag in de week een " kookdag" waarin ik 5 verschillende maaltijden klaar maak. Dus dat betekent veel energie. Daar kan ik dan een maand mee vooruit waarvan ik uitga dat de microwave niet al te duur is. Zelf heb ik niet het idee dat ik duurder uit ben, nogmaals: als men alle goede tools heeft. Het enige extra is dat er een verse salade bij moet, denk ik dan. Maar ook dat hoeft niet veel te kosten.
Ik denk dat als u 30 dagen in de maand elke dag een (kleine)maaltijd maakt duurder uit ben dan 1 dag meerdere maaltijden. Als ik dan kijk naar het tarief van elektra t.o.v. gas zal het in kosten weinig of geen verschil maken.
Ja, daarom kook ik 1 dag in de week een diversiteit aan maaltijden.
Ons eten kook ik op een elektrische kookplaat en dat doe ik altijd s'nachts, aangezien ik dan gebruik kan maken van het goedkopere nachttarief. ;-))
Even serieus: Voor de kosten van een kookplaat en de bijkomende installatiekosten kunt u jaren en jaren op uw gaspitjes uw kostje koken.
Zonde van het geld en als u t.z.t. toch moet overgaan op elektrisch koken (zoals iedereen dat eens zal moeten) is het nog vroeg genoeg.
Misschien bent u al wel (een paar keer) verhuisd tegen die tijd. ;-))
Hoe kook je het het goedkoopst
Mochten eerdere reacties niet de voor u juiste info zijn dan is er nog een oplossing.Camping gasstel of houtvuur.;-))
Op gas koken kunt u extra zuinig doen met dikke, zware rvs pannen met eventueel nog een koperen of van ander metaal bodem eronder omdat dergelijke pannen langer heet blijven, niet zo snel hitte afgeven. Heeft u die niet dan kunt u ze vermoedelijk voor een enkele euro bij kringloopwinkels vinden of mogelijk bij winkels van het Leger des Heils.
Verder gas eerder uitdraaien als zaken al koken. Op pannen die op het gas staan alvast een andere pan zetten om te verhitten tot die pan ook op het gas moet. Dus er zijn meerdere foefjes om met gebruik van gas nog wat zuiniger ermee om te gaan.
Voor suddermaaltijden kunt u een petroleumstel gebruiken, geen gas nodig.
U kunt ook eerst in de magnetron zaken aan de kook brengen of koken, daar is minder tot geen water voor nodig
Het is net zoals met het kopen van een nieuwe ijskast omdat die minder electriciteit zou verbruiken. Vele jaren zijn nodig om de kosten van de nieuwe ijskast door minder stroomverbruik te compenseren.
Lees de tips ook hier: https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/energie-besparen-koken
Vlak na de oorlog (wel tot 1950) hadden we in Oostenrijk alleen 's morgens en 's avonds telkens gedurende korte tijd gas. Mijn moeder bracht dan alles aan de kook voor de maaltijden, haalde de pannen van het gas, pakte ze in kranten en deed ze in het bed onder de dekens verpakt. Zo gaarde het eten verder.
Ook hadden veel mensen een hooikist: een houten kist met deksel, gevuld met juten zakjes in diverse afmetingen, in de zakjes was hooi. Door de verschillende afmetingen konden de gesloten pannen rondom stevig worden ingepakt en ook het taaiste vlees was, nadat het een keer aan de kook was gebracht, na een uur of 12 helemaal gaar.
Vlak na de oorlog (wel tot 1950) hadden we in Oostenrijk alleen 's morgens en 's avonds telkens gedurende korte tijd gas.
Wel vervelend dat dat probleem al zo snel was opgelost :-((
Nou die hooikist heb ik nog, alleen gebruik ik hem om het hooi voor het konijn droog in te bewaren.
En een hooikist werkt niet op gas of inductie en daar gaat de vraag over.
Dat bedoelde ik ook niet, Gerbera. Die hooikist gebruik je nadat je het eten in een pan aan de kook hebt gebracht. Dan zet je de pan in de hooikist en bespaar je heel veel gas of ook electriciteit (denk eens aan soep koken of iets anders dat een lange garingstijd nodig heeft). Daar ging de vraag toch over of niet soms?
Of rijst.
precies (al hadden we toen nog geen rijst). en grotere peulvruchten, bieten, knollen etc.
Je bespaart ook veel elektriciteit door de was weer in de tobbe te doen, met mattenklopper of zwabber door het huis. Alle verlichting vervangen door kaarsen en vroeg het bed in, scheelt weer stoken op dure kolen.
Jantiem wilde alleen weten hoe je zo goedkoop mogelijk kunt koken, Carola. Begrijpend lezen op het niveau van groep 4 is echt zo moeilijk niet. Probeer het eens. Het zal jou en anderen goed bevallen.
Wat extra besparingstips leveren nog meer bezuinigingen op. Ik lees beter dan jij, want de vraag ging niet over hooikisten uit de 2e wereldoorlog, maar of koken op inductie goedkoper is dan koken op gas.
Och mijn moeder zette de pan onder een deken in bed, had je geen kruik nodig.
@ gerbera, was alleen niet handig met soep.:-))
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Waar is het pensioen gebleven van he Pannevis metaaltechniek bedrijf uit Utrecht?
Het bedrijf pannevis machinefabriekuit utecht is opgeheven. Maar wie is nu de rechtsopvolger? Het pensieon is het poseidon fonds blijkbaar maar dat bestaat ook al niet meer. Wie weet waar dit pesioen heen is gegaan? We lopen vast. Bedankt voor iedere tip die u kunt geven. Lees meer
Kapotte energiemeter
Toen we in januari jl ( van 8 tm 27 ) op vakantie waren ontdekte ik dat onze energiemeter niet meer werkte. Ik heb toen meteen Energie Direct hiervan op de hoogte gesteld. Immers we hadden de meter op 15 graden gezet. En het was in deze periode koud, dus praktisch geen verbruik tov dat we wel aanwezig waren geweest. Ze vertelden mij dat ik, zodra we weer terug waren de meter moest checken. Helaas ... Lees meer
Hoe heette het metaalbedrijf da tin de Nieuwlichtstraat zat in Utrecht?
Het bestond ergens in de vorige eeuw in de wijk Zuilen in de jaren 60 of 70. Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer
Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer