bi
door bietus - 13 Dec 2009 om 12:04
Garantie & verzekeringen

Lijfrente afkopen

Bij de ASR heb ik 3 polissen. Deze wil ik afkopen. Nu krijg ik bij 2 polissen een brief terug met de afkoopwaarde én een verklaring [u]overdracht lijfrenteverplichting[/u]. Betekent dit dat ik de waarde weer in een nieuwe lijfrente moet stoppen? En zitten er belastingtechnisch nog haken en ogen aan dit afkopen?

Polis 1:
Afkoopwaarde: € 2700
Totaal ontvangen premie: € 4746 (!)
Verkoopkosten € 30,33

Polis 2:
Afkoopwaarde: € 1516
Totaal ontvangen premie: € 2860 (!)
Verkoopkosten: € 16,94

Is het overigens normaal dat ik zo vreselijk veel verlies heb geleden??

Alvast hartelijk dank en met vriendelijke groet,

Bert

2569 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten. De vraag kan niet meer worden beantwoord.

kr
door krieties - 13 Dec 2009 om 16:13
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Afkopen van lijfrenten (u houdt zich dan niet aan de overeengekomen looptijd) is zeer nadelig. De afkoopwaarde moet als inkomen worden aangegeven, soms zelfs meer, nl indien de afgetrokken premies in de aangiften hoger waren.
Bovendien rekent de fiscus een revisierente van 20%.
Niet doen dus. Je kunt de polissen wel premievrij maken. Nadeel is dan weer dat de kosten vaak toch nog doorlopen (advies inwinnen bij ASR). Dus overweeg toch maar om gewoon door te gaan.
Vreselijk veel verlies komt door de dalingen van de inkomsten uit beleggingen en wellicht heeft u een woekerpolis (kosten veel te hoog).
Het formulier overdracht lijfrenteverplichting kunt u gebruiken als u naar een andere maatschappij overstapt.
Het is een grote ellende met die lijfrenten, vooral voor particulieren. De bedragen zijn veel te laag, de kosten relatief te hoog.
Maar ja, iedereen maakte elkaar gek in die tijd. Loonspaarregelingen werden zelfs in lijfrenten omgezet, je reinste kolder en lucratief voor de maatschappijen cq banken.
Jammer, maar het is niet anders.

door hrdwerrorman - 13 Dec 2009 om 17:07
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag bietus,

Wanneer je en spaar- of een hypotheekcontract aangaat, dan levert dat de tegenpartij geld op tot een bepaalde eindtijd. Anders doet deze dat niet.

Op het moment dat je vroegtijdig dit contract opzegt, dan levert dat voor de resterende tijd geen geld meer op voor de tegenpartij, waar deze wel op mocht rekenen, gezien de looptijd van het contract. Dat noemt de tegenpartij verlies.

Omdat jij het initiatief voor de contractbreuk neemt, ben jij aansprakelijk voor dat verlies en de tegenpartij claimt dat direct, door daar de uitbetaling mee te verlagen.

Dus gewoon het contract uitzitten, dan is het verlies minder of wat winst.

Wanneer de premies voor de lijfrenten van het bruto inkomen zijn betaald, dan is de verzekeraar fiscaal-juridisch gehouden om premie en heffing in te houden vóór uitbetaling. Meestal wordt dan het maximum tarief ingehouden, omdat ze niet weten wat je nog meer voor inkomsten hebt. Door het invullen van een belastingaangifte is daar vaak nog wat van terug te halen, zodat de schade voor jou achteraf nog mee kan vallen.

Hardware ERror MAN.

li
door lijfrenteexpert - 09 Sep 2010 om 00:49
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Voor TS vast te laat, maar ter lering ende vermaeck, voor mensen die googlen en hier terecht komen. Beide antwoorden hierboven zijn niet volledig. Het antwoord van Krieties was in 2009 al achterhaald.
Of de afkoop van de lijfrenteverzekeringen nadelig is, is in dit geval afhankelijk van het al dan niet in aftrek brengen van de betaalde premies.
Indien geen premies in aftrek zijn genomen, en de polis minder waard is dan de inleg, dan is de afkoop belastingvrij. Dit is niet in de wet geregeld omdat in de wet een minimumwaardering van de betaalde premies geldt, maar er is een beleidsbesluit waarin dit in het voordeel van de belastingplichtige uitvalt.
De minimumwaardering zoals die door Krieties wordt aangehaald, is momenteel vervangen door het minimaal te stellen op de betaalde premies. Voor 2011 geldt overigens naar alle waarschijnlijkheid weer het minimum van de in aftrek gebrachte premies.
Neem voor afkoop altijd contact op met de Belastingdienst om de fiscale gevolgen te overzien!

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

dr
driesja - 08 Feb 2016 om 17:34
Garantie & verzekeringen

Tussentijds beëindigen risicopremie van de spaarhypotheek is niet mogelijk vanwege koppeling ?

Het maandelijkse termijnbedrag van mijn SNS spaarhypotheek bestaat uit 3 onderdelen, te weten ;
1 ) rente                 € 266,22
2 ) spaarpremie     €    68,50
3 ) risicopremie      €    23,66
Totaal per maand € 358,38

Doordat het openstaande bedrag ( oorspronkelijk bedrag minus de opbouw in het spaardepot nog slechts € 21.000,= bedraagt en de WOZ waarde van het hu ... Lees meer

sm
smullie1948 - 08 Feb 2016 om 16:55
Vakantie & reizen

Eigen risico in relatie tot noodhulp

Ik heb begin 2015 noodhulp nodig gehad in het buitenland tbv 380 Euro.
Heb een basisverzekering bij Ditzo en een reisverzekering met geneeskundige dekking bij Avero Achmea.
Nu weigeren beide verzekering uitbetaling van voornoemd bedrag omdat eerst de eigen bijdrage zou moeten worden aangewend.
Echter, naar mijn idee valt NOODHULP buiten de eigen bijdrage.
Iemand enig idee hoe ... Lees meer

co
corine van de linde - 08 Feb 2016 om 15:37
Geldzaken & recht

Wat zijn de precariokosten in sud west fryslan?

Ik dacht dat er een overzicht op jullie site stond van de verschillende gemeentes? Van de precariokosten. Lees meer