sj
door sjaakspier Dec 15, 2013 om 20:31
Voeding & gezondheid

Bindmiddel voor jam

ik maak jam met als bindmiddel gelatine,vind dat niet goed genoeg. Zoek een ander product b.v. zeezwier en welke soort of een ander product.


mv dank frans muller

40654 17 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

zoekster
door zoekster - Dec 15, 2013 om 21:28
10965 Antwoorden / 34 Vragen
0

Bedoel je agar agar?

tenormin
door tenormin - Dec 15, 2013 om 21:52
16847 Antwoorden / 108 Vragen
0

Geleisuiker is tevens een bindmiddel, werk prima bij jams + je hebt minder suiker nodig; fruit is al zoet genoeg van zichzelf. Heb 't niet over citroen-jam.

tenormin
door tenormin - Dec 15, 2013 om 21:56
16847 Antwoorden / 108 Vragen
0

Even toevoeging: agar agar is meer voor pudding enz. In de geleisuiker zit pectine, wat een natuurlijk bindmiddel is. Zou zeker geen gelatine (meer) gebruiken.

mahadma
door mahadma - Dec 15, 2013 om 22:04
11569 Antwoorden / 51 Vragen
0

Ook via mijn betere helft wordt agar agar genoemd.

sjjoppy
door sjjoppy - Dec 16, 2013 om 10:02
7210 Antwoorden / 3 Vragen
0
ik
door ikkeismijn - Dec 18, 2013 om 11:32
10 Antwoorden / 0 Vragen
0

Jam maak ik ook elke zomer ik ga naar duitsland en haal daar pakjes geliesuiker. Je heb 3 verschillende soorten
1 op 1 = 500 gram suiker op 1 kg fruit kosten 0,99 per pak
2 op 1 = 500 gram suiker op 2 kg fruit kosten 0,69 per pak
3 op 1 = 500 gram suiker op 3 kg fruit kosten 1,49 per pak
alle drie maken goede jam alleen de mate van zoetigheid verschilt
werkwijze fruit schoonmaken en geleisuiker erdoor roeren dit 4 uur laten staan en aan de kook brengen
5 tot 10 minuten laten doorkoken, in schoongemaakte potten doen en af laten koelen.

wel doe ik er altijd een appel bij voor de pectine.
Ook kan je gewone suiker ( 1 kg op 1 kg fruit) net zolang laten koken tot de jam dik genoeg is ook hier weer een appel voor pectine bij doen. Deze jam is net zo zoet als dat je in de winkel koopt

le
door lenyjansen - Dec 18, 2013 om 11:41
5 Antwoorden / 0 Vragen
0

Pijlwortelbloem [Maranta arundinaceae]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Een bindmiddel uit de Aziatische en Afrikaanse keuken, dat een compleet heldere saus kan geven. Zeer neutraal van smaak. Wordt ook in gebak en koekjes gebruikt. Het is één van de allerkrachtigste natuurlijke bindmiddelen en kan na afkoelen probleemloos terug opgewarmd worden.

Het wordt gemaakt van de pijlwortel (arrow-root), Maranta arundinaceae, die zo’n 25% zetmeel bevat. Droog bewaard, houdt dit zetmeel vele jaren zijn bindkracht.

Em
door Emmap - Dec 18, 2013 om 11:55
162 Antwoorden / 8 Vragen
0

Vroeger had je Opekta, maar dat bestaat al jaren niet meer.
Nu gebruik ik geleisuiker, maar dit is maar mondjesmaat te koop bij de supermarkten. Het is een seizoensprodukt, denk ik, en als op de volkstuinen de bessen rijp zijn, is in een dag tijd alle geleisuiker uitverkocht :-)
Verder kan je ook gewone suiker proberen, al dan niet gecombineerd met wat citroensap? Maar dan duurt het inkoken en dikker worden wat lang...

Er schijnt ook iets als gelfix van Dr. Oetker te bestaan, maar daar heb ik geen ervaring mee, evenmin als met pectine (dat bij natuurvoedingswinkels en eco-supermarkten te koop zou zijn).

Voor recepten kan je te kust en te keur op internet terecht, met een paar goedgekozen zoektermen kom je daar vast wel uit. Succes!

killroy
door killroy - Dec 18, 2013 om 13:22
87 Antwoorden / 10 Vragen
0

Zoals Ikkeissmijn al schreef, dit is de juiste methode, in Duitsland cheleisuiker halen en het zo doen zoals hij of zij het beschrijft, alleen doen wij er dan nog een heel klein beetje maizena aan toe voegen, 1 afgestreken klein suikerlepeltje op een kilo aangemaakte Jam, dus warm of kokend, maizena aanmaken in een klein beetje koud water en dan toe voegen en roeren blijven tot dat de juiste dikte is bereikt en dan heb je de beste JAM ooit. Met vgr:

ma
door marleenvanh - Dec 18, 2013 om 13:28
453 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ten eerste ligt het er helemaal aan van welke vrucht(en) je jam wilt maken. Jam geleert uit zichzelf wanneer de vruchten met de suiker (lang genoeg) koken. Uit de ene vrucht (bijv. pruim of abrikoos) komt meer pectine vrij tijdens het kookproces dan uit de ander (bijv. aardbei of framboos). Geleisuiker is een mengsel van suiker en industrieel gewonnen pectine (vaak uit appel) daarom staat daar ook meestal op dat men het vruchtenmengsel maar een kort aantal minuten hoeft te/mag koken. Geleisuiker (bijv. Van Gilse) is gewoon in de NEDERLANDSE supermarkt te koop.
Daar hoef je echt niet de grens voor over.... ;-) Pure pectine (flesje) is wellicht verkrijgbaar in een kookwinkel. Daarnaast: Gelatine is natuurlijk sowieso geen bindmiddel voor jam! Zodra dat product warmer wordt dan ca. 20°C is de bindkracht al -veel- minder en wanneer je dat gebruikt wordt je jam ook nog eens ongeschikt voor vegetariërs en veganisten.... want het is een product gekookt uit slachtafval (vellen en botten)!

le
door lenyjansen - Dec 18, 2013 om 13:33
5 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik begrijp eerlijk gezegd het probleem niet, waarom Geleisuiker mondjesmaat te koop zou zijn. Ik maak ieder jaar tientallen potten jam en altijd gewoon de geleisuiker in de supermarkt kunnen kopen. Er is echter nog een alternatief. In deze winkel hebben ze ook een webshop en alles op het gebied van inmaken, wecken sappen en distilleren. Heb er geen aandelen in.


Vaak kun je ook in de buurt terecht bij een Welkoop. Ook die hebben heel veel.
Je moet er nu wel mee geholpen zijn denk ik.

le
door lenyjansen - Dec 18, 2013 om 13:34
5 Antwoorden / 0 Vragen
0



Raar de weblink stond er plotseling niet meer in

le
door lenyjansen - Dec 18, 2013 om 13:36
5 Antwoorden / 0 Vragen
0

Nou ja. Oke doen we het anders.
Zoek op Brouwmarkt.nl en dan zie je dat er links een link staat voor jam.
succes

tenormin
door tenormin - Dec 18, 2013 om 14:01
16847 Antwoorden / 108 Vragen
0

Jam maken en nog veel meer.

gr
door greko - Dec 18, 2013 om 16:55
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo Frans,
Ik gebruik al sinds jaren het middel Marmello. Te koop in de natuurvoedingswinkel of Care. Dan kun je met 250 gr.
suiker op 1 kilo fruit heerlijk frisse en goed gebonden jam maken. Er is Marmello 1 en 2, het eerste voor suikervrije jam. Er zijn grote en kleinere verpakkingen en in de grote verpakking zitten 8 zakjes van 25 gr. waarmee je in totaal 24 potten jam kunt maken.
Wat zit er in? Volgens de doos: suiker, geleerpoeder (pectine) en voedingszuurm(citroenzuur).
Het enige nadeel is, omdat je zo weinig suiker gebruikt, dat je een aangebroken pot in de koelkast moet bewaren.
De dichte kun je gewoon op de plank bewaren. Een doos van 200 gr. kost ruim € 8, maar omdat je veel minder suiker gebruikt maakt dat op de totale kostprijs niet zoveel uit. En het lukt altijd!
Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt. Veel succes!
Greko.

AZ
door AZZ - Dec 19, 2013 om 14:51
26 Antwoorden / 34 Vragen
0

Er is al veel gezegd, maar toch nog een reactie.

Ga naar Duitsland, daar is de 1op3 geleisuiker een stuk goedkoper, ’€0,79 tot € 0,99 en het is zeer lang houdbaar.
Daarnaast heb je van Ruf en Oetker ook zakjes met poeder dan hoef je ook maar 250 gram suiker toe te voegen.
Verder is je jam te dun, haal bij de reformwinkel 250 gram citroen zuur en voeg een ruime theelepel per kg toe. Kan je de hele zomer mee toe.Dit bindt prima!

yo
door yolo - Dec 20, 2013 om 20:10
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik zie een hoop reacties die suiker bevatten en denk dat Frans dat nou juist niet bedoelt.
Google eens op johannesbroodpitmeel dat is ook een natuurlijk bindmiddel.
Ik weet ook nog iets dat heel goed werkt maar weet niet of je dat makkelijk kunt kopen Resource® ThickenUp Clear van nestle

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ro
Rob30-06 - May 8, 2024 om 21:03
Huishouden & energie

Oude stroom meter verplicht vervangen ?

Ik heb een oude elektrischiteitsmeter die volgens Liander vervangen moet worden omdat hij niet meer zou voldoen aan de wettelijke eisen ivm met onnauwkeurigheid.
De meter heeft mij nog nooit in d steek gelaten en werkt perfect , met de zonnepanelen op dak draait hij vrolijk achteruit tot grootgenoegen van ons.
maar met de nieuwe "betere" slimme meter zal ik straks verplicht worden om gel ... Lees meer

Mikske10
Mikske10 - May 15, 2024 om 16:07
Winkels & webshops

Webwinkel

Ik heb dinsdag 7 mei 2024 een tafellamp besteld.
Ik heb een bevestigingsmail van Bol.Com ontvangen.
De lamp zou de dag erna, maar uiterlijk 10 mei bezorgd worden.

Nu blijkt na diverse keren bellen met Bol.com., dat er iets fout is gegaan bij het verzenden. 
Bol.com belde mij hierover terug en ze konden niks anders dan mijn bestelling annuleren en dan zou ik de lamp g ... Lees meer

ma
martin60 - May 15, 2024 om 11:53
Vakantie & reizen

Geschil met booking.com

Goedenmorgen
Wij hebben in december en januari een trip gemaakt door Spanje en hierbij meerdere malen via booking.com de hotels en appartementen geregeld want je komt bijna niet om ze heen.
Echter bij het boeken van een appartement en de betaling bleek opeens dat ik toen ik daar voor de deur stond ook nog de eigenaar 300 borg moest gaan betalen en maar moest afwachten of die dan de sleut ... Lees meer